pc logo‘Ha, wat leuk. Iets nieuws.’ Dat denkt u waarschijnlijk nu, terwijl u dit leest. U heeft het mis. U bent hier de nieuweling, en daar mag u best trots op zijn. Het is tenslotte ook niet bepaald niks. U had in de afgelopen jaren gemakkelijk het slachtoffer kunnen worden van allerlei kwaad zoals crystal meth, de verleidingen van deelname aan de Syrische burgeroorlog of een combinatie van die twee. Dat is niet gebeurd. U heeft ervoor gekozen een diploma te halen en dat is verstandig want met een diploma op uw cv is de kans op een baan later aanzienlijk groter dan wanneer u opgeeft dat u tussen 2012 en 2014 bij Jabhat al-Nusra zat.

Nog belangrijker voor uw toekomst is de keuze geweest om Propria Cures op- of aan te nemen en daadwerkelijk te lezen wat hier staat want laten we eerlijk zijn, die baan gaat u toch nooit vinden. Bovendien is het de bedoeling dat u eerst een paar jaar gaat studeren en laat Propria Cures (PC voor intimi) nu net de vriend zijn die u in de ijskoude jaren van academische onderdrukking die u te wachten staan nodig hebt.

Normaal gesproken zouden we u in deze alinea een beeld schetsen van uw komende jaren, gedrenkt in bier en ruikend naar seks. Er zijn echter grote krachten aan het werk die u willen doen geloven dat studeren gaat om presteren en dat het belangrijkste dat u in uw studententijd leert helemaal niet ‘hoe zevenentwintig bier te drinken en niet naast maar ín de wc te kotsen’ is. Wij zijn fervent tegenstanders van dit soort bangmakerij en daarom hebben wij het nodig gevonden om deze alinea te wijden aan een grote ‘fuck you’ voor iedereen die dat soort malle dingen zegt.

Dan nu toch die alinea met studentenclichés. Ja, het gaat binnen nu en een week of drie gebeuren dat het wc-papier op is, en ja, u gaat daar pas achterkomen op het moment dat u net uitgebreid heeft zitten schijten en ja, dit alles zal zich voltrekken in het huis van uw gedroomde partner in wording. Waarom u überhaupt in zijn of haar huis zat te kakken is ons trouwens ook een raadsel. Ook houdt u heus nog wel tijd over om af en toe met een trechter op uw hoofd jenever-appelsap door een tuinslang te drinken. Enfin, genoeg over u.

Literair-satirisch studentenweekblad Propria Cures schaadt al 124 jaar de belangen van iedereen die dat volgens ons verdient. Omdat Propria Cures écht onafhankelijk is van alles en iedereen kunnen we doen en laten wat we zelf willen. De enige die ons kan verbieden iets op te schrijven is de rechter; dat gebeurde voor het laatst in 1992. Dat geeft ons niet alleen de vrijheid om een buitensporige hoeveelheid pik- en kutgrappen te maken, maar ook om te zeggen wat we écht vinden. Dat UvA-rector Dymph van den Boom best veel weg heeft van Robert M. bijvoorbeeld. Daarnaast is Propria Cures al sinds de oprichting in 1890 een kweekvijver voor ‘s lands grootste literaire talenten. Onder meer Godfried Bomans, Menno ter Braak, Erik van Muiswinkel, Henk Spaan en Hugo Brandt Corstius waren ooit PC-redacteur. Dat zelfs redacteuren zonder talent het ver weten te schoppen heeft Beau van Erven Dorens ons bewezen. Dat wil overigens niet zeggen dat u het wel kunt schudden wanneer u nooit redacteur van Propria Cures bent geweest: Joran van der Sloot werd wereldberoemd zonder ooit een woord in dit blad te schrijven en ook André van Veen, een betonstorter uit Winterswijk die nog nooit van Propria Cures gehoord heeft, schijnt een eenvoudig maar erg gelukkig leven te leiden met zijn vrouw, twee kinderen en hun cockerspaniël Jazz.

Mocht u liever op safe spelen en toch maar redacteur van Propria Cures willen worden, dan kan dat. Verderop in dit nummer leest u een uitgebreide handleiding ‘word PC-redacteur’, maar in wezen is het heel simpel: weet u één goedlopende zin in correct Nederlands te produceren, en weet u de redactie te paaien met het juiste bier en de verkeerde grappen, dan zou het zomaar kunnen dat u de meest begeerde extracurriculaire activiteit van het land mag vervullen. U krijgt dan niet alleen de toegang tot de kolommen van dit blad, maar u krijgt tevens het recht om gebruik te maken van het wellnessresort dat onze redactieruimte is. Deze is gelegen in de door UNESCO tot werelderfgoed benoemde grachtengordel en heeft een wijds uitzicht op de Universiteitsbibliotheek. Bovendien verschaft het redacteurschap van dit blad u gegarandeerde toegang tot onder meer het Boekenbal, de kut van Franca Treur en het legendarische tuinfeest van Uitgeverij Prometheus (uitgever Mai Spijkers voert elk jaar laat op de avond een act op waarin hij zijn hoofd in de kut van Franca Treur laat verdwijnen).

Mocht u de boot ondanks alle waarschuwingen toch missen, en volbrengt u uw studententijd in de anonimiteit, dan is er nog een laatste vangnet. Elk jaar nodigt PC een aantal prominenten uit om als gastredacteur in onze redactie plaats te nemen. Op die manier hebben arme zielen als Kees van Kooten, Matthijs van Nieuwkerk en in recente jaren types als Robert Vuijsje en Joris van Casteren toch nog de kans gekregen om zich in dit blad te bewijzen.

Propria Cures wenst u veel succes want onthoud: PC is uw vriend. Tot u een roman publiceert. Tegen die tijd zullen we niet schromen om u compleet ende volledig af te branden, want in tegenstelling tot wat u nu denkt, wordt die debuutroman die u op de planning heeft staan helemaal niet zo goed. Tegen die tijd willen we best een keer met u op de vuist. Tot die tijd doet u er goed aan om Propria Cures te lezen. Veel plezier.

Archief