eerdmansAmsterdam, 12 september. Voormalig LPF-kopstuk Joost Eerdmans baart vandaag wederom opzien met een opmerkelijk voorstel. Onlangs pleitte hij ervoor dat daders van misdrijven verplicht naar een foto van hun slachtoffer moeten kijken in de gevangenis, daar doet hij nu een schepje bovenop. Na de positieve reacties op zijn idee, maakte hij vanochtend bekend zijn voorstel uit te breiden met een aantal nieuwe clausules. Het belangrijkste is dat ook daders van zedendelicten met hun slachtoffers geconfronteerd worden. Eerdmans: ‘Dit is een uiterst delicate zaak. Het laatste wat we willen is dat deze smeerlappen seksuele stimulans vinden in het kijken naar foto’s van hun slachtoffers. Je moet dus een manier vinden waarop ze aan hun gruweldaden herinnerd worden, maar zonder de visuele prikkel. Dan is er eigenlijk maar één oplossing: de geur. Daarom pleit ik, Joost Eerdmans, ervoor dat verkrachters eens per week aan de slipjes van hun slachtoffers moeten ruiken.’

Binnen inrichtingen wordt door gedetineerden opvallend positief gereageerd op het idee. Cor Dingelmans, beter bekend bij zijn alias ‘Cor de corpulente kinderverkrachter’, denkt dat het een confronterende en leerzame ervaring zal zijn: ‘In de cel denk ik er nog vaak aan terug. Hoe ze roken, wat ik proefde, hoe ze met hun zachte spillebeentjes spartelden. Ja, dat is allemaal onderdeel van het verwerkingsproces. Onverwerkt leed, denk ik. Je begrijpt dat ik er bijzonder naar uitkijk om aan hun geurige slipjes te ruiken. Op die manier kan ik het toch een plekje geven.’

Niet iedereen kan zich vinden in de voorstellen van Eerdmans. Naast verkrachters, richt hij zijn pijlen bijvoorbeeld ook op dieven. Die wil hij verplicht confronteren met de gestolen waar. Mensonterend, volgens inbreker David Oosters: ‘Als deze waanzin werkelijkheid wordt, dan moet ik straks verplicht elke dag mijn favoriete series op een LCD-scherm kijken en op de Playstation 3 spelen. Verschrikkelijk, als het moet ga ik tot de hoge raad om deze inhumane praktijken te verbieden.’

Archief