zwarte bladzijdeDit jaar zal uw redactie voor het eerst De Zwarte Bladzij uitreiken, de prijs voor het meest overschatte boek dat het afgelopen jaar is verschenen in het Nederlandse taalgebied.
Met het uitreiken van deze prijs willen we aandacht vragen voor een belangrijke verschuiving in de literatuur. Steeds meer jonge jongens en meisjes krijgen de gelegenheid te debuteren en hun boek op de televisie en in interviews te verkopen, niet omdat ze zulke mooie boeken schrijven, maar omdat ze een spannend leven of een mooi gezicht hebben. Dat de boeken die zij schrijven de Vaderlandse Letteren onwaardig zijn, lijkt er niet toe te doen. Aan de vergrijzende kant van het gilde, de ‘gearriveerde auteurs’, doet men zijn best niet meer omdat geen criticus het waagt deze gevestigde orde negatief te bespreken. Wie al lang een schrijver is krijgt media-aandacht.

De jury bestaat uit uw eigen redactie. De longlist wordt binnenkort naar buiten gebracht. Op vrijdag 15 maart, tijdens het Bal der Geweigerden in Paradiso, wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar staat het bal der geweigerden in het teken van de in 2008 overleden auteur Adriaan Jaeggi. Jaeggi was van 1990 tot 1993 redacteur van Propria Cures.

Archief