De Nederlander leest niet meer: volgens geclassificeerde CPNB-rapporten nog maar zo’n 0,3 boek per jaar. Daar staat tegenover dat de gemiddelde huisvrouw uit Assendelft maar liefst 1,2 romans per maand schrijft. Om deze emancipatiebeweging in goede banen te leiden hebben uitgevers, agenten en andere literaire souteneurs in korte tijd een miljoenenindustrie uit de grond gestampt: die van de schrijfcursussen. Naar klassiek recept nemen succesauteurs een groep novicen bij de hand om ze alle kneepjes van het vak bij te brengen in een riante (bij voorkeur Spaanse) villa met een (aanvankelijk) goedgevulde likeurenkast. Op veler verzoek bestormt nu ook Propria Cures deze vechtmarkt, om de concurrentie aan te gaan met de Querido Academie, de Schrijversvakschool en de Editio Schrijversacademie. Schrijf u vandaag nog in bij PC Academy. Hieronder stellen de docenten zich aan u voor.

 

Alle deelnemers krijgen een kamer toegewezen in dit luxe landhuis. Naar verluidt vond Hella Haasse er ooit de inspiratie voor haar kasteelromans.

 

Frika Boor

Lieve schrijver, wat is het mooi dat je belangstelling hebt voor de masterclass. Als je vandaag nog het lesgeld overmaakt, plant je het eerste zaadje van een prachtige carrière. Machtig hè, zo’n metafoor? Daar wil ik jullie nou van alles over leren. Het is vast moeilijk te geloven, maar zelf ben ik ook ooit zo begonnen: met hele kleine stapjes. Geleidelijk ben ik uitgegroeid tot de Connie van de Achterhoek. In mijn columns voor de Huis-aan-Huis verken ik het grijze gebied tussen goed en kwaad, de zin van het leven en de bakkers waar je hier in de buurt nog een fatsoenlijke krentenwegge kunt krijgen. Mijn debuutroman Kanker in de Ziel verscheen onlangs bij uitgeverij De Gretige Geit.

 

Hendrikje Vogelzang

Als je mij vraagt: wie is voor jou nou een literair vaderfiguur? Dan roep ik meteen: James Joyce. Tenzij ik dan toevallig net een brok oranjekoek in m’n muil heb natuurlijk. Noem me een geflipte para, maar ik vertrouw die mainstream uitgeverijen voor geen cent. Ik wil mijn eigen stem behouden, en bovendien een goede redacteur: mijzelf. Daarom geef ik al mijn werk uit in eigen beheer. Ik zweer erbij, net zoals al mijn buurvrouwen, de slager en Paulien Cornelisse. Toen ik mijn eerste dichtbundel uitbracht werd ik onmiddellijk afgeschilderd als profetische mystica. Dat imago heb ik inmiddels afgeschud met een paar snoeiharde thrillers, hoewel ik ook nog steeds de trotse stadsdichter ben van Nieuw Scheemda. Mijn laatste boek is een sleutelroman over de culturele avant-garde van Finsterwolde. Daar stond Oldambt wel even van op z’n kop!

 

Jan de Vries

Hoe je het ook wendt of keert, schrijven is bepaald geen sinecure. Iedere zichzelf respecterende auteur geeft zich daar rekenschap van. Daarom is het van levensbelang om je pennenvruchten soms onder de loep te nemen. Recht je rug, en vraag je af: gebruik ik wel alle stijlmiddelen die er heden ten dage op de markt zijn? Waarschijnlijk schraap je nu je keel en bijt je op je onderlip, want nee, dat doe je niet. Je laat kansen liggen. Daarom nodig ik je uit voor mijn Clinic Clichés. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, is mijn devies. Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Dat is zó 2016. Deze literaire duizendpoot zal je leren hoe je de creatieve sappen echt op gang brengt. Fooien zijn welkom, want ik bevind me in een financiële spagaat. Verder hoef je voor deze emotionele rollercoaster niets mee te nemen, behalve een goed humeur.

 

Philip Huff

Ik kan niet wachten om de cursisten van PC Academy te ontmoeten. In samenwerking met mijn gerenommeerde collega’s zal ik ze alle do’s en don’ts bijbrengen van dialogen, intriges en seksscènes. Schrijven doe je met je hart.

 

Bent u too cool for school?

Win dan gewoon op eigen houtje de KOLOMKOMPETITIE.

Archief