HarryAmsterdam. 17 februari. De actiegroep Een Ander Joods Geluid eist dat ook de joden mee mogen doen aan het populaire spelletjesprogramma ‘Weten zij veel’. De joden worden structureel buitengesloten van spelshows op televisie, meent de joodse vereniging.

‘En dat terwijl juist wij een hele duidelijk afgebakende groep zijn’, stelt Harry de Winter, frontman van organisatie. De Winter is zichtbaar ontdaan door de buitensluiting. ‘Domme blondjes, amazones, blokfluitspelers, keer op keer duiken ze op in spelshows. Maar de joden? Die zie je nergens. Dan vraag ik me af: zijn de blokfluitspelers soms de nieuwe joden?’ Hedy d’Ancona, sympathisant van Een Ander Joods Geluid, staat De Winter bij. ‘De blokfluitspelers moeten eerst nog maar eens bewijzen een heterogene groep te zijn. En het is heus niet dat we ons te goed voelen voor een spelshow. Een paar vragen beantwoorden voor een beetje geld, dat past juist prima binnen de joodse cultuur.’

De AVRO heeft aangegeven de mogelijkheid van een joodse groep deelnemers aan het spelletjesprogramma te overwegen. ‘In het verleden hebben ze in ieder geval aangetoond goed tegen hun verlies te kunnen.’

Archief