RexHunt(Dit weekend toont PC/HP De Tijd u de literaire pikorde van de 20 minst betekenende spelers in het Nederlandse literaire veld. Deel 1)

20. Rex Hunt
Presentator en bedenker van het internationaal uitgezonden Rex Hunt Fishing Adventures. Zijn loopbaan in de visjournalistiek begon in 1981, toen hij een radioprogramma presenteerde over de hengelsport. Maakte sindsdien onder meer programma’s voor Discovery Channel en begon een visrestaurant in Melbourne. Zijn favoriete vissen zijn de rode snapper en de gestipte megarog. Zegt zelf niets op te hebben met het huidige literaire landschap in Nederland. Wordt door kenners desondanks belangrijker gevonden dan Paul Sebes.

19. Cees van Rees/Gillis Dorleijn
Bedachten lang geleden de term ‘het literaire veld’, onwetend dat dat veld allang een naam had: Het Spui. Hoewel grondleggers en voorvechters van de term literair veld, mogen zij zelf daar allang niet meer op meespelen.

Papa18. 
Derk Sauer
Mediatycoon met Napoleoncomplex. Verdiende zijn miljoenen in Moskou om ze vervolgens weer over de balk te gooien in Nederland met de oprichting van uitgeverij Nieuw Amsterdam (o.a. bekend van Pim te Bokkel). Sauer gaat volgens onze berekeningen in maart 2011 failliet, tenzij hij literaire zwaargewichten als Rascha Peper en Sanne Terlouw voor de hoofdprijs verkoopt. In dat geval zingt hij het uit tot april volgend jaar. Gaat er prat op nooit geld te hebben afgestaan aan de Russische maffia, maar is onderwijl wel lid van de SP. Kocht onlangs NRC Handelsblad, een motie om de naam in Pravda te veranderen kwam niet door de redactieraad.

Eijsbouts17. Michiel Eijsbouts
Altijd aanwezig in het literaire circuit (lees: de cafés rond het Spui) zonder ooit een boek te hebben geschreven. Omgeven door mysterie. Verwierf enige bekendheid met de oprichting van De Rokerskerk van God en als jurystem bij Lingo. Is volgens insiders idolaat van Max Westerman en probeerde onlangs door middel van chantage een tulp naar hem vernoemd te krijgen. Wordt door sommigen ook gezien als de natuurlijke opvolger van Paul Damen.

16. Mari van der VenMari
Mari wordt gezien als een van de belangrijkste visagisten en haarstylisten van Nederland. Hij knipt en poedert onder andere Wendy van Dijk, Sylvie van der Vaart en Connie Breukhoven. Mari is geen familie van Abdul Jabbar van de Ven. Wel is hij een uitmuntende vakman: wie er goed uit wil zien, doet er goed aan om Mari te bellen. Heeft zover bekend geen enkele schrijver in zijn klantenbestand.

Archief