mongool2.0Nalden blogt. Elke dag zet hij een of twee stukjes online over dingen die hij tof vindt. Een gekke fiets, een hippe sporttas, chocolaatjes in de vorm van schoenen, het kan allemaal. Ik kijk graag op nalden.net. Want wie het menu van de site opent, ziet rechtsboven een wereldkaartje met daarbij de tekst: currently located, gevolgd door de plaats in de wereld waar Nalden op dat moment is. Vooral in tentamenperiodes geeft dat me een fijn gevoel. Het gevoel dat ik niet de enige ben die de hele dag door aan een bureau in Amsterdam zit zonder iets van de eerste vriesdagen mee te maken.
Wat dat betreft doet Nalden ook niet onder voor meeste drop-outs. Drop-outs ja, want Nalden kreeg het voor elkaar om de derde klas van de havo tot twee keer toe niet te halen. Hij moest naar het ROC en volgde daar de opleiding ‘netwerkbeheer’. Het zal daar geweest zijn dat Nalden de ROC-mentaliteit onder de knie kreeg en alles over internet leerde wat hij nodig had om groot te worden op het web: liegen.

Een paar weken terug stond in Vrij Nederland een ellenlang interview met Nalden (een interview van Maurits Martijn, voor wie Nalden twee maanden terug reclame maakte op zijn site). Hilááááárisch, vindt hij zijn leven. Nalden claimt in het interview 600.000 bezoekers per maand op zijn website te krijgen. Ergens in een interview op YouTube zegt hij zelfs 1,2 miljoen bezoekers per maand te trekken. En kijk, daar begint het liegen. Volgens Alexa.com, een website die al het webverkeer registreert, is nalden.net de op vijftienhonderdachtendertig na best bezochte site van Nederland. Voor het interview met Nalden in De Wereld Draait Door bungelde hij nog ergens rond de 3500ste plaats. Ter vergelijking: onze rode vrienden van Sargasso staan in dezelfde lijst op plaats 750 en krijgen in een goede maand 170.000 bezoekers. U kunt zelf uitrekenen of nalden.net de 600.000 haalt. Tenzij u slechts een ROC-netwerkbeheerdiploma op zak heeft, dan krijgt u nog één hint: al tijdens Naldens optreden in De wereld draait door ging zijn site down.

Vrij Nederland en De wereld draait door weten überhaupt niet zo goed wat er zich op internet afspeelt. Eén redacteur die één link op één website invoert, dat is net iets te veel gevraagd. En daarom krijgt Nalden de halve Vrij Nederland voor zichzelf en mag hij op televisie praten over hoe master het wel niet is dat hij een of ander reclamefilmpje voor een of ander groot merk mag maken. Matthijs van Nieuwkerk had al na een halve minuut interview kunnen weten dat dat van die 600.000 bezoekers gelogen was, precies bij de zin: ‘Ik had nog nooit van je gehoord.’ Een Nederlander die wereldwijd bekend is bij 600.000 mensen en Matthijs van Nieuwkerk is daar niet één van. Ongeloofwaardiger kan je het haast niet krijgen.

Maar goed, het interview mag doorgaan. Nalden slingert met wat termen, vindt alles master of classic, noemt Van Nieuwkerk amicaal Matthijs, ook als daar geen reden toe is, en Twittert nog tijdens het interview een foto. Matthijs van Nieuwkerk grinnikt erbij en laat beschaamd merken niet zo goed te weten wat dat master nu precies betekent, zonder zich af te vragen of het niet veel treuriger is dat Nalden niet gewoon ‘heel erg leuk’ kan zeggen. Als je geïnterviewd wordt, dan pas je je aan. Dan luister je netjes naar de vragen en ben je niet ondertussen met je mobieltje aan het kloten. Maar goed fatsoen, dat leer je waarschijnlijk pas in havo4.
Dat van die bezoekersaantallen is niet de enige leugen die Nalden hoog probeert te houden. In hetzelfde televisie-interview draagt de blogger een geruit overhemd. ‘Japan. Japan komt echt hard. Voor fashion moet je nu in Japan zijn.’ Dat je voor hetzelfde overhemd ook al drie maanden in café Weber of Lux terecht kan, zegt Nalden er niet bij. Laat staan dat de avond voor het interview, Tofik Dibi in EénVandaag hetzelfde overhemd aan had. Misschien komt Tofik Dibi ook wel hard. Zelfde interview: Matthijs van Nieuwkerk zegt gelezen te hebben dat Edgar Davids Nalden regelmatig belt voor advies. Nalden knikt instemmend. En toch kan het haast niet anders dan dat Van Nieuwkerk doelt op het interview met Vrij Nederland, een interview waarin Nalden zegt dat Clarence Seedorf hem regelmatig belt voor raad. Ach, een suriprof is een suriprof.

En wat is dat dan voor raad die Nalden geeft? Belt Seedorf/Davids Nalden om te vragen welk feestje er die avond master is? Gaat het over de tactiek van AC Milan? Of wil Seedorf ook een stem krijgen waarbij Valerio Zeno’s woorden nog klinken als flamengomuziek? We zullen er niet achter komen. Telkens als Nalden iets specifieker moet zijn, blijft het stil. Bijvoorbeeld de reclames op zijn site, die hem naar eigen zeggen ‘duizenden’ (tweeduizend? tienduizend?) euro’s (per week? maand? jaar?) opleveren. Als Van Nieuwkerk vraagt wat de reclamemaker die tijdens de uitzending voorbijkomt heeft moeten betalen, dan was net die ene reclame ‘toevallig’ gratis. Of neem het volgende citaat: ‘Een keer ging het over de nieuwe zakken Doritochips. Ik zei voor de grap: “Waarom nemen jullie geen zwarte zakken?” Later hebben ze dat ook gedaan. Master.’ Ziet u hoe het stijlicoon Nalden op onnavolgbare wijze advies weet te geven? Maar hoeveel ‘later’ werden die zakken nu precies zwart werden, wordt niet duidelijk. Of neem de opmerking dat er iemand zijn site als eens wilde overkopen voor ‘een bedrag met vijf nullen’. Hoeveel getallen achter de komma rekent Nalden dan mee?

Let  ook op alle toffe projecten die Nalden achter zijn naam heeft staan. Uit het interview met vrij Nederland: ‘Zo (…) adviseert hij de gemeente Amsterdam hoe internet in te zetten in het openbaar vervoer. Nalden leidt Sascha Baron Cohen rond als die naar Amsterdam komt om zijn nieuwe film Brüno te promoten. Samen met pr-adviseur Sarah Hagens geeft hij Clarence Seedorf raad. Hij ontmoet voetballer Ronaldinho en acteur Clive Owen, chillt met rapper Pete Philly en vechtsporter Ernesto Hoost’. Dat lijkt op het eerste oog heel wat, maar het komt er op neer dat Nalden beleidsmedewerker, gids en pr-adviseur is geweest, en dat laatste niet eens zonder hulp. Het maakt dat chillen met Ernesto Hoost nog Naldens grootste verdienste is.

O.  En die jongen die ik dit hele stuk Nalden heb genoemd, heet in het echt gewoon Ronald Hans. Dat vind ik dan weer hilááááárisch!

Archief