Al vrienden voor het leven gemaakt? Uw haren extra ingevet om op Thuishaven het minderjarige meisje uit uw intreegroepje te scoren? Opgeschept over uw hbo-propedeusediploma Management, Economie en Recht? Doe geen moeite: binnen een maand bent u weer teruggekeerd in de schoot van uw moeder in Woensel of Zwijndrecht, want in Amsterdam heeft u niets te zoeken. Halsema sluit de hoeren, kades brokkelen af als het geheugen van een Alzheimerpatiënt, boomers uit het pleistoceen zorgen ervoor dat de laatste kroeg om 21:00 moet sluiten en mocht dit nog niet genoeg zijn dan zorgt de Omegavariant ervoor dat u, zonder teruggave van collegegeld, voor de rest van het academisch jaar mag genieten van colleges van Lou de Jong op UvA Prime Video. In zwart-wit, uiteraard, want al het goede op deze aarde komt in deze binaire kleuren. Het blad dat u in handen heeft bijvoorbeeld.

Toen wij voor het eerst ter perse gingen kroop uw overgrootvader zestien uur per dag door de Domaniale mijn in Kerkrade, was Bismarck rijkskanselier en liep hij de deur van het Berliner Stadtschloss plat, stonk de toga van Robert Fruin naar zijn eigen angstzweet, en wij kunnen nog wel even doorgaan met het opnoemen van personen of gebeurtenissen die meer dan twee eeuwwisselingen geleden plaatsvonden, maar weten ook dat dit voor het merendeel van de mensen die deze krant in zijn of haar handen heeft zinloos is. Maar wij bestaan om met ijdele moed de leegheid van uw studentenbestaan te bestrijden. Gaat u maar na: vijf jaar doen over uw propedeuse zit er niet meer in, de artikelen die u krijgt voorgeschoteld zijn volgens het stramien inleiding-theoretisch kader-conceptualisatie-operationalisatie-resultaat-conclusie-discussie geschreven en u zal daar nooit een drogreden of ad hominem in aantreffen, zoals dat Hans van der Maas eruit ziet als het Maastrichtse Mooswief aan het eind van vastelaovend, en bij het behalen van uw bachelordiploma, na het schrijven van een scriptie die meer kromme zinnen en anglicismen bevat dan het koningslied, gaat u als afgestudeerd generalist de arbeidsmarkt op om zich gedurende de rest van uw productieve jaren te buigen over het glasbakbeleid van de gemeente Woerden.

Maar wij horen u denken: ik studeer toch? Aan de Universiteit van Amsterdam? De stad is mijn campus? Neemt mijn vrijer mij niet achterop zijn fiets onderwijl ik dat deuntje van Turks fruit fluit? Wij bevrijden u uit deze fantasmagorie. De UvA hanteert een dobbelsteen bij de toegangspoort: één tot en met vijf geeft recht op een collegekaart en bij zes mag u nog eens gooien. U bent een nummer, net als een gevangene in Auschwitz. En de academische cultuur in Nederland is, laten we het zo zeggen, verstikkend. U kan hierin berusten, afglijden naar het niets en uiteindelijk verdwijnen in de oven van een crematorium. Maar misschien wilt u wel iemand worden, wilt u bloed zien of iemand krenken. Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Wij zijn Propria Cures. PC voor vrienden, PC voor vijanden. Literair studentenblad sinds 1890. Gehaat bij de opgeblazen breedbekkikkers in letterenland, geliefd bij de komma-neukende backbenchers, wir sind die Genossen der Grossen. Al 132 jaar voeren wij een strijd tegen de humbug, tegen laailichters als Harry Mulisch en Joost Zwagerman, wiens zelfmoord wij helaas niet geheel op ons conto kunnen schrijven, tegen het koningshuis, tegen antisemieten, tegen filosemieten, tegen iedere gelovige die zich beroept op een boek van een sedimentair woestijnvolk, tegen onnodig kwetsen omdat zoiets belachelijks niet bestaat: iedere belediging is een kleine daad van verzet tegen kleinburgerlijkheid en zal dus geprezen worden als een teken van leven, van durf; tegen iedereen wiens gezicht ons niet bevalt. Enkel Meinoud Rost van Tonningen wist in de jaren 1940-’45 ons te stoppen, maar wij zijn harder, beter, sneller en sterker terug gekomen. En dat lag niet aan de kwaliteit van de epistels van Menno ter Braak, Jan Jacob Slauerhoff, Hella Haasse, Godfried Bomans, Martinus Nijhoff en H.A. Gomperts, die mochten er zeker wezen. De bijdragen van Renate Rubinstein, Hugo Brandt Corstius, Joop Goudsblom, Bram de Swaan, Guus Luijters, Mensje van Keulen, Theodor Holman, Erik van Muiswinkel, Beatrijs Ritsema, Marck Burema, Beau van Erven Dorens en Nina Polak maakten van dit blad de onneembare vesting die het nu is. En al zegt iedere zeikerd dat het blad vroeger scherper schoot, wij nemen nog steeds iedereen onder vuur die het niet verdient om rond te lopen op deze aardkloot. Zo lag Leon de Winter in PC in een massagraf als beloning voor zijn holocausthysterie, een geslaagde grap die ons 10.000 gulden kostte, maar ze was iedere cent waard. Bij het opruimen van onze digitale brievenbus komen wij de nachtelijke scheldpartijen van Joost Zwagerman tegen die hij daarin ramde nadat wij onthulden dat deze graaier even begaan is met het vrije woord als de Taliban met vrouwenrechten. En ons lijstje met eeuwige vijanden is langer en zal blijven groeien, net als de tumor in de lobi frontales van Lale Gül.

Hebben deze achthonderd woorden u nog niet afgeschrikt? Uitstekend! Dan weet u namelijk dat u iedere twee weken een vers en gratis nummer uit de bakken kan grissen, zodat u op de hoogte blijft van de kuchjes van bekende schrijvers en cabaretiers, nieuwe argumenten om Clarence Seedorf een enkeltje op een SLM-vlucht te wensen, de overeenkomsten tussen Emile en Astrid Roemer, de uitgeversbacchanalen die de redactie afstruint, het alcohol- en drugsprobleem van Oscar van Gelderen en het kerstdiner van Mai Spijkers. U gaat tenminste lachend ten onder, in tegenstelling tot de weke melkmuil die in de pauze van college liever de sketches van Peter Pannenkoek herhaalt. Misschien wilt u meer in het leven en heeft u geen ambitie, wilt niet naar de broertjes-zusjesborrel van uw studievereniging of droomt niet van een zetel in de facultaire studentenraad. U wilt vijanden die de kamer verlaten als u binnenkomt, dat in Kriterion uw naam rondzingt als u de foyer betreedt en dat Jelte Sondij op uw verjaardag komt. Lees dan de PC-cursus in dit nummer. En nog eens. Misschien nog een keer doen. Luister naar uw dionysische binnenste en onderneem een kamikaze-aanval waarvan ze in Tokyo onder de indruk zullen zijn.

U kan ook overslaan, deden Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Herman Koch, A.F.Th. van der Heijden, Theo van Gogh, Herman Brusselmans, Edwin de Roy van Zuydewijn en Hagar Peeters ook. Ze klopten jaren na hun studententijd toch nog bij ons op de deur, of ze alsnog konden toetreden tot het Korps Polemisten van de Nederlandse letteren. Wij openden onze poort voor hen, maar vertrouw daar alstublieft niet op, de redenen gaven wij hierboven al.

Misschien is de wereld te groot voor u, is de NS-app waarmee u de snelste route van Roeterseiland naar de plaggenhut van uw ouders opzoekt uw meest gebruikte applicatie. Laat dan niets van u horen. Verdwijn zonder het ons te laten weten tussen de andere naamlozen in het massagraf genaamd de maatschappij. U kan dit blad gebruiken om de haard mee aan te maken of om ermee een diabolisch vuur in u te laten ontbranden. Kies.

de redactie

Archief