nederlandvakantielandVorige week bevond ik me op een vliegveld in een Zuid Europese plaats, op een plek waar veel Nederlanders heen gaan om er twee weken hetzelfde te eten en te drinken en te lezen als ze ook in Nederland kunnen doen, maar dan bij een temperatuur van een paar graden hoger en nog chagrijnigere bediening. Zelf was ik er uiteraard voor werk, dat u niet denkt dat ik uit vrije wil in dit soort oorden vertoef, daar kom je als voetballer misschien mee weg, maar als schrijver wordt je geacht op vakantie te gaan naar Toscane of de Dordogne of ergens anders waar een groot deel van de plaatselijke bevolking de oprichting van het middeleeuwse dorp in kwestie nog zelf heeft meegemaakt. Het was inchecktijd op de luchthaven.

Ik kwam zoals het hoort een stief uurtje van te voren aan. Een van de peilloze raadselen waarvoor de toeristenindustrie ons stelt is de vraag waarom mensen zich drie en een halfuur voor vertrek door hun touroperator bij hun hotel met een bus laten ophalen, om vervolgens anderhalf uur langs alle andere hotels te worden gereden om daar mede-passagiers op te pikken, en dan uiteindelijk nog altijd meer dan twee uur te vroeg op de luchthaven zijn, om zich met zijn allen in een lange Pythonesk meanderende rij door een vertrekhal heen te ploegen, terwijl men voor 4 euro ook een taxi bij het hotel had kunnen nemen om zo in tien minuten tijd op eigen gelegenheid keurig een uurtje van te voren op de luchthaven te arriveren, zoals ik had gedaan.

De rij was nagenoeg verdwenen toen ik met mijn vrouw en de drie kleine Kluuntjes (fuck nu heb ik toch verraden dat ik er op vakantie was) aankwam. Voor me stonden man en een vrouw, een Nederlands stel; deze mensen zagen eruit zoals alleen een Nederlands stel er uit durft zien als ze Op Reis gaan. Geert Wilders vindt dat foute allochtonen het land uit moeten. Is het geen beter idee als foute autochtonen het land niet meer uit mogen?

Want wat is dat toch bij Nederlandse stellen, dat ze bedenken dat het wel leuk is om dezelfde kleding te dragen zodra ze hun Vinexwijk uitrijden? Is het bij Bever Zwerfsport of Perry soms, zonder dat ik het weet, eens in de week Happy Hour en krijg je bij aankoop van een driehoekige rugzak (met overal handige ritsjes) of een driekwart-broek gratis een tweede exemplaar?

Die driekwart broek, daar moeten we het eens even over hebben. Dachten we dat na de afritsbare broek en die broeken met zakken aan de zijkant het allerergste gehad te hebben op het terrein van de Nederlandse couture, komt daar ineens de driekwartbroek aanwaaien. Wat is het idee achter dat ding, dat afschuwelijke kledingstuk dat Nederlanders massaal aanrekken zodra de temperatuur boven de achttien graden komt? En dat elastisch touwtje aan de onderzijde; waar dient dat toe, misschien om dicht te binden na het laten van een stiekeme scheet? Stel je toch eens voor dat Piet Hein – zijn daden benne groot – omdat het zo lekker warm was zich vlak voor hij die Spaanse vloot een kopje kleiner ging maken in een driekwart-broek met elastische touwtjes aan de onderzijde op zijn schip had vertoond… Piet zou vierkant zijn uitgelachen door die Spanjaarden en we hadden die hele zilvervloot mooi op onze buik kunnen schrijven.

En wat beweegt Nederlandse vrouwen om zich vrijwillig hetzelfde kapsel – in rood i.p.v. grijs – als hun man te laten aanmeten? Er is geen volk ter wereld bij wie de vrouwen van vijfendertigplus kapsels hebben als onze vrouwen. Wat drijft Nederlandse vrouwen om zich, zodra ze de dertig gepasseerd zijn, een kapsel te laten aanmeten als een wc-borstel die in een pot mahonierode verf is gevallen?

Hoe werkt het bij dat soort vrouwen, dat ze het leuk vinden om in dezelfde kleding als hun man en met hetzelfde lekker-kort-koppie te lopen, zij in het mahonierood, hij in het grijs? Zijn ze allebei in een verkeerd lichaam geboren en waren ze samen stiekem liever een eeneiige tweeling geweest? Hoe evolueert zo’n relatie? Worden ze, na zoveel jaren samenwonen als ‘de beste maatjes’, ook op hetzelfde moment ongesteld? Ooit, toen de een nog man en de ander nog vrouw was, moet er toch een bepaalde mate van lust zijn geweest, anders begin je niet aan een relatie, of ga ik nu teveel van mezelf uit? Hij zal haar toch ook wel minstens één keer helemaal uit elkaar hebben getrokken, zij heeft toch ooit wel eens zijn sperma in haar haar gehad (hetgeen waarschijnlijk de reden was waarom ze het liet knippen, maar dan gebruik je toch wat extra shampoo)? Zij zullen toch ook ooit wel eens urenlang de buren uit hun slaap gegild en tegen elkaar geschreeuwd en seks als beesten hebben gehad en komt hier, geile *(!>!*, ik neuk je in je *(!>!*, ja, naai me, steek die dikke *(!>!*mprf in mijn *(!>!*, ja daar ook, hier… en tussen mijn *!^>J* Aarrggghhh en… en… nu ja, zo zal het toch ook tussen hén wel eens zijn gegaan?

En dan ben je tien jaar verder, en sta je in de rij voor de incheckbalie van een Zuid Europese luchthaven, met hetzelfde kapsel, dezelfde rugzak, dezelfde driekwart-broek en dezelfde leverbruine Hikers van het huismerk van Bever zwerfsport.

Geert Wilders vindt dat foute allochtonen het land uit moeten. Is het geen beter idee als foute autochtonen het land niet meer uit mogen?

Kluun

Archief