Deze column werd voorgelezen door Johannes Visser bij het studentenprotest van 21 januari op het Malieveld.

Beste docenten, politici en mede-studenten,

Wat goed. Wat goed dat u zo massaal bent komen opdagen op het verjaardagspartijtje van Halbe Zijlstra. Ik kan u straks misschien nog wat chips en cola aanbieden, maar het zal niet als een verrassing komen dat Jan-Kees de Jager alle taart al heeft opgegeten.

Maar daar laten we ons feestje niet door verpesten. Want zelden zult u in het gezelschap zijn geweest van zoveel politici die u naar de mond willen praten. Alles hebben ze er voor over om zich bij u binnen te likken. Guusje ter Horst bood me net nog een voetmassage met happy ending aan. En als ik hier uitgesproken ben dan zal ik shirtje ruilen met Alexander Pechtold. Speciaal voor u is hier vandaag van iedere partij de meest charismatische politicus aanwezig. Alleen de PvdA heeft Job Cohen gestuurd.

En u valt voor dat charme-offensief. Tijdens het studentenprotest op de Dam vorige maand was het hevigste verzet een mandarijn die naar VVD’er Anne Wil Lucas werd gegooid. U krijgt geen studiefinanciering meer tijdens uw masterfase, een tweede studie gaat duizenden euro’s extra kosten, het collegegeld voor langstudeerders wordt verdubbeld en uw meest vijandige reactie is dat u uw vijand een vitamine-C-vergiftiging probeert te bezorgen.

Het is tijd voor een andere aanpak. Laten we beginnen bij het derde wiel aan de wagen, de zwembandjes onder de oksel van het kabinet Rutte, de partij van spek en bonen. De PVV! Van de PVV konden we verwachten dat ze op onderwijs zouden willen bezuinigen. De PVV heeft een hekel aan mensen die ze niet kennen. Eerst de allochtonen, nu mensen met een opleiding. Dat is niet verwonderlijk. Voor de PVV hoef je je studie toch niet af te ronden om het op je cv te kunnen zetten. En als we straks met z’n allen nog wat gaan drinken in het centrum van Den Haag, zet dan alsjeblieft uw fietshelm op voor het geval u een kopstoot moet incasseren.

En ook Marja van Bijsterveldt bezuinigt gulzig mee. Zij studeerde zelf verpleegkunde. En laten we voor het gemak eens stellen dat het onderwijs een patiënt is. Een zieke patiënt die door een wrede wending van het lot Marja van Bijsterveldt toegewezen heeft gekregen als verpleegster. Heb je griep? Amputatie! Uitslag? Amputatie! Spierpijn? Amputatie! Ongeacht het probleem, bij het CDA is snijden altijd de oplossing.

En dan is daar nog Halbe Zijlstra, hier vandaag ook aanwezig. Iemand die in interviews trots toegeeft dat hij alleen thrillers leest, maar daarbij verzwijgt dat zijn laatst gelezen boek een scheurkalender was. Wie heeft Halbe Zijlstra verantwoordelijk gemaakt voor onderwijs? Je maakt de burgemeester van Moerdijk ook geen staatssecretaris van volksgezondheid. Je maakt iemand die wel eens is wezen lasergamen niet gelijk minister van defensie. Je zet Bobby Farell niet op financiën. Halbe Zijlstra is bovendien de nieuwe cultuurpaus, en in de rijke traditie van het katholicisme kan hij het niet nalaten om zijn klamme vingers ook in de broek van het hoger onderwijs te steken.

Maar deze Halbe Zijlstra is onze redding. Want nu wordt er alleen gesneden in de kosten, maar Zijlstra heeft nog 3,5 jaar om ook het onderwijs naar zijn eigen, unieke niveau te brengen. Van uw boek Wetenschapsfilosofie zal een film gemaakt worden met de borsten van Carice van Houten in de hoofdrol, studieboeken zonder cliffhangers gaan allemaal uit het pakket en om de pagina zult u in uw boeken voortaan een tekening van Fiep Westendorp aantreffen. Alleen de studie Media & Cultuur zal niet zoveel van de veranderingen merken.

Kortom. U moet wel een ongelooflijke Dion Graus zijn om uw diploma niet op tijd te halen. Uw studie heeft u afgerond voor Halbe Zijlstra een boek kan uitlezen. Vandaag is niet alleen de verjaardag van Halbe Zijlstra. Vandaag wordt het startschot gegeven van het vier jaar durende verjaardagsfeestje dat uw studie met Zijlstra aan het roer zal worden. Met z’n allen in een kringetje en de PVV-fractie met een feesthoedje op. Halbe zorgt voor de Wokkels, Marja van Bijsterveldt neemt truffels mee en Hero Brinkman staat achter de tap. Het feest kan beginnen! Dankuwel!

JV & StB

Archief