Schrijvendehomotwaalfletters(Dit weekend toont PC/HP De Tijd u de literaire pikorde van de 20 minst betekenende spelers in het Nederlandse literaire veld. Deel 2)

15. Erwin Mortier
Vlaamse homoseksueel die ook boeken schrijft. Won (CT: stal) vorig jaar de AKO-literatuurprijs en greep deze gelegenheid met beide handen aan om uitgebreid met zijn vriend te muilen. Werd veelvuldig gelauwerd voor zijn werk en geprezen voor zijn niet aflatende saaiheid, die hij in elk essay en ieder boek tentoonspreidt. In 2005 werd hij voor twee jaar tot stadsdichter van Gent benoemd, toch ook de stad waar Herman Brusselmans woont. Leuk weetje: in Bulgarije verschijnen de romans van Erwin Mortier bij uitgeverij Pik.

Harigeman14. De harige man
Eigenaar van de snackbar naast café de Zwart waar schrijvers na sluitingstijd komen om te fourageren. Hij is helemaal uit een exotisch land gekomen om hier voor onze schrijvers te koken. De harige man staat bekend om zijn harige armen, waardoor het altijd weer een verrassing is of je zo’n zwarte sliert uit je avondlijke snack kunt vissen. Wil desgevraagd best vertellen over de favoriete snacks van zijn schrijversgasten. Thomas Rosenboom? Patatje Piccalilly. Klukhuhn? Twee slaatjes en een cola light. Adri van der Heijden? Pistoletje met een gefrituurd paard.

Ros13. Martin Ros

Pensionado tegen wil en dank. Maakte furore op de radio met zijn gesproken boekrecensies, die elke week weer uitliepen op manische oraties. Werd in het kader van vernieuwing gewipt en vervangen door o.a. Arie Storm en Ingrid Hoogervorst. Maakt sindsdien op internet een programma voor boekhandel Selexyz. Leuk werd dat niet meer, want de charme van Ros was nu juist dat hij programma’s minuten deed uitlopen, en podcasts hebben geen tijdslimiet. Heeft naar verluidt onlangs het Volkspaleis in Boekarest gekocht om zijn boekenverzameling te kunnen opslaan.

12. Prinses Laurentien

Dekmerrie uit de Koninklijke stallen. Studeerde af op een scriptie over straatprostitutie in San Francisco, maar trouwde prins Constantijn voordat ze de opgedane kennis in de praktijk kon brengen. Daarvoor vooral bekend als dochter van D’66-prominent Laurens Jan Brinkhorst. Ook prinsessen hebben recht op dagbesteding, en dus maakt Laurentien zich warm voor alfabetisering. Zat in de jury van de AKO en is voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven. Komt in die functie af en toe opdraven bij voorleesbeurten op peuterspeelzalen en in DWDD.

dEstree11. Ed d’Estrée
Preferent abonnee van Propria Cures . Niemand zag zoveel jonge schrijvers lukken en mislukken. Viert binnenkort zijn gouden jubileum als abonnementshouder en trakteert waarschijnlijk op diervriendelijk gebak. d´Estrée is zeer actief binnen het dierenactivisme, een thema dat ook geregeld terugkomt in zijn brieven aan de redactie. Raaskalde zich door de jaren heen naar een onbetwiste nummer één notering in de lijst van meeste inzendingen. Boze tongen beweren dat Ed d´Estrée een pseudoniem is van Beatrijs Ritsema.

Archief