Filmpje met dank aan Frederik Blauwhof

Beste studenten, docenten, politici, bezoekers van de H&M,

Eindelijk. Eindelijk een demonstratie waar nu eens niet meer journalisten aanwezig zijn dan demonstranten. Want laten we eerlijk zijn: het studentenprotest was dood. Wij kennen de ASVA alleen nog van de gratis fietsen, wij geloven dat het Maagdenhuis de naam van een wel heel exclusief bordeel is en bij ’69 denken wij aan heel andere dingen dan aan het jaar waarin dat Maagdenhuis bezet werd.

Maar het studentenprotest is niet dood. Het leeft. Want idealen hebben we niet meer, maar als ze aan ons geld komen dan komen we in opstand. Hoe dit kabinet tegenover een dubbel paspoort staat, zo staat zij ook tegenover een tweede studie. Over een jaar moet je een tientje in de pot doen als je tijdens college naar de wc moet, het jaar daarna staat er een taakstraf op het te laat inleveren van een opdracht en daarna duurt het niet lang meer of elke envelop van uw faculteit wordt vergezeld van een kale man die door je brievenbus komt pissen.

Met dank aan dit gedoogkabinet. Van de PVV wisten we al dat ze op onderwijs wilden bezuinigen. De PVV heeft een hekel aan bevolkingsgroepen die het niet kent. Eerst de allochtonen, nu mensen met een opleiding.

En het CDA en de VVD doen mee. Het CDA, dat een half jaar terug bij een demonstratie op het Museumplein ook aanwezig was. In vrolijk gekleurde auto’s, om hun blijde boodschap te verkondigen: de studiefinanciering moest blijven van het CDA. Maar dat ze studenten 5000 euro wilden laten ophoesten bij studievertraging, dat vertelden ze er toen niet bij.De studiefinanciering is een cadeautje van het CDA. Maar wel eentje waarvoor je je nieren moet verkopen.

De verantwoordelijke is Marja van Bijsterveldt. Marja heeft zelf ook gestudeerd, voor verpleegkundige. En nu weten we wat voor verpleegster Marja van Bijsterveldt is. Marja van Bijsterveldt moet tot het soort verpleegsters behoren dat bij het inbrengen van een zetpil altijd een vinger laat meekomen. Een verpleegster die je arm amputeert als je last hebt van jeuk. Marja van Bijsterveldt, bij wie je altijd moet denken: wie heeft dat varkentje in een mantelpak gehesen? En hoezo heeft ze die parelketting nog niet opgegeten? Samen met Halbe Zijlstra, waarvan ik vernomen heb, maar ik heb er geen bewijs van, dat hij het voornamelijk met kleine kindertjes doet, is zij het brein achter de bezuinigingen op onderwijs.

Vandaag zijn wij hier om nee te zeggen tegen die bezuinigingen. Omdat de kwaliteit van het onderwijs er niet op vooruit gaat wanneer de universiteit een boete krijgt als een student studievertraging oploopt. Omdat het volgen van een tweede studie niet duurder zou moeten zijn en omdat deze maatregelen al helemaal niet met terugwerkende kracht in zouden moeten gaan.

Biggetje Bijsterveldt maakt van het onderwijs een zwijnenstal. Studeren is meer dan alleen studiepunten en contacturen. Studeren is meer dan alleen studiepunten en contacturen. En dat moet u weten, Mark Rutte, u deed zeven jaar over uw studie. Studeren is een powerpointpresentatie geven met een kater, bezoekjes aan de soapoli, een week lang eten van dezelfde pizza. Studeren is zeven jaar doen over het vijfpuntsvak Academisch Schrijven en lulverhalen ophangen op manifestaties waarvan je niet meer weet waarom je er in godsnaam bent uitgenodigd. Studeren kan niet lang genoeg duren, en dat op kosten van de maatschappij. De toekomst is niet gratis.

Mevrouw van Bijsterveldt, meneer Rutte, meneer Zijlstra. U snijdt in de generatie die het voor het zeggen zal hebben als uw leven bestaat uit bingo-avonden en vierentwintiguursluiers. Wij zullen dit niet vergeten. Want wanneer het zover is, zullen we snijden, en bezuinigen, en afromen en beknibbelen tot van de hele ouderenzorg niets meer rest dan biggetje Bijsterveldt, die ver na haar pensioen het verplegen maar weer heeft opgepakt en eenzaam de nachtronde loopt.

Uw toekomst ligt in onze handen, we hebben u bij de ballen.

JV

Archief