RoodKruisWat is dat toch met die PvdA-bestuurders? De hele maatschappij om willen gooien, maar tegelijk hun gulp dichthouden, dat lukt niet. Gebalde vuist: ja, gesloten broek: nee, mond houden: ho maar. Neem nu Jacques Tichelaar, die mongoloïde baviaanachtige die ooit PvdA-fractieleider, nu Commissaris van de Koningin te Drenthe is. Moest zo nodig een pandabeer naar zijn geheime liefde vernoemen. ‘Koosje? Ik heet toch Betty,’ zei mevrouw Tichelaar, en mepte Jacques het huis uit. Een mede-makaak openlijk naar een minnares noemen, hoe diep kan je zinken.

Vervolgens liep Betty voorspelbaar leeg in de pers. Maar waarom, Betty? Waarom moesten we dat allemaal weten? Vroeger stonden op elke PvdA-schoorsteenmantel, naast het portret van de Oude Drees, maar liefst dríé aapjes: Horen, Zien, en Zwijgen. Die laatste twee zijn blijkbaar PVV-lid geworden, want het stikt in de pers van de overspelige PvdA’ers. De V in PvdA staat tegenwoordig voor vreemdgaan. Ik zeg: doen!, vat Maurice de Hond de letters PvdA samen. Partijtje Vreemdgaan? Doen! Altijd! Het is net als met sluikreclame op televisie: als je er maar genoeg gevallen bij noemt, mag het. Dus: hoeveel buiten de pot pissende PvdA-politici wilt u hebben?

Onlangs las ik een geweldig boek: Sex and Politics (Kerry Segrave, Branden, Boston, 1990). Daar trekt vrijwel élke politicus van naam zijn persoonlijke microfoon uit de broek. JF Kennedy deed het drie maal daags, Mussolini deed er zijn broek niet eens voor uit, Mao ze Dong poetste zijn tanden door vrouwen te bekken, Fidel Castro joeg ze na gebruik de grens over en Idi Amin at ze op na afloop.

Dan heb je ook wat. Maar dan Nederland. Niks drie maal daags. PvdA-stamvader Willem Drees schreef zijn latere vrouw liefdesbrieven in steno. Dat werk. Koos Vorrink, vooroorlogse socialistenleider, besteeg elke partijdag de hele Paasheuvel, PvdA-voorzitter Vondeling deed zijn secretaresse, en PvdA-defensieminister Vredeling deed Viola Holt. Maar wie weet nog wie Vorrink, Vondeling, Vredeling of Viola waren, laat staan wie wiens heuvel beklom? Niemand. En Wouter Bos is zo druk met poseren als PvdA-papadag dat hij geen tijd heeft om vreemd te gaan. Bovendien, met een vrouw die Barbara Bos-Bos van d’r eigen heet, zou bóós erbij wat te veel worden.

Dan de pers in Nederland. Dijkgraaf. Maakte blaadje ‘Binnenhof’. Elke hoofdredacteur graaft tot-ie aan de dijk wordt gezet, maar Dijk graaft nooit dieper dan zijn eigen dikke darm. Grootste onthulling: ‘Femke Halsema rookt stiekem.’ Potdomme, Dijk. Nounou. Poepoe. Ik had minstens de bejaarde doktersgrap verwacht: ‘Roken na de gemeenschap, dokter? Dat was me nog niet opgevallen….’ Maar zelfs daar is die lul te lamlendig voor.

Niks over de uitspatting van PvdA-boeienkoning Ad Melkert in Club Doma, Asterstraat 105-107, vier kilometer van het Binnenhof. Niks over hoe SP-Kamerlid ‘Dirty Harry’ van Bommel de ochtend na de Kerstborrel van 2003 in journalistensociëteit Nieuwspoort slapend werd aangetroffen met zijn broek op zijn kuiten en een SP-fanmeisje in zijn kruis. Niks over ex-staatssecretaris Jet Bussemaker die PvdA-politicus Rick van der Ploeg van jetje gaf tijdens het schrijven van hun boek ,,Leven na Paars?”

Want, oja: regel één bij het buiten de deur pissen voor PvdA’ers: als het uitkomt, moet het meisje weg. Zo zaaide Van der Ploeg eveneens PvdA-Kamerlid Marjet van Zuijlen in, maar toen die dat onthulde in haar warrig dagboek ‘Retour Nijmegen-Den Haag’ kon ze de kortingskaart meteen aanspreken. Naar Nijmegen. Waar PvdA-wethouder en loco-burgemeester Paul Depla een stadhuismedewerkster in ruil voor seks een woning met voorrang bezorgde. Plus ontslag, toen het uitkwam. Waar diezelfde Depla wat later in de fietsenkelder onder het stadhuis betrapt werd met zijn PvdA-lid in de mond van VVD-raadslid Jolanda van Veluw. Waar zíj moest wegwezen toen bleek dat alles op de bewakingscamera’s stond.

Clinton was weg voor minder, dit is Nederland. Depla paste Depla in een PvdA-traditie: bezat staatssecretaris Willem Vermeend zijn woordvoerster Evelyn Hyink ook niet in een parkeergarage, op de motorkap van de dienstauto, terwijl de bewakingsbanden liepen? Die moest minister Zalm nog persóónlijk gaan ophalen.

Immers: ‘ik wil het overal met je doen, maar niet in de auto’, zoals de immer politiek correcte PvdA’er Gerard Cox al in 1971 vanuit 010 liet weten. En dus hou je ze buiten de auto, zoals Rob Oudkerk aan de Theemsweg. Vroeger ging de PvdA over de kanslozen. tegenwoordig gaan PvdA-politici over de kanslozen heen.

Dat PvdA-fractieleider Thijs Wöltgens ondanks zijn kerkhofgebit zowel de Kamerleden Jeltje van Nieuwenhoven, Elske ter Veld als Eveline Herfkens tussen de halflege Brandbierflesjes het bed in zeulde, dat stemt alleen treurig voor wie weet hoe deze PvdA-politica’s er uit zagen (zie boven, onder ‘baviaan’) en dat Wöltgens daarna op elk feestje treurig riep dat hij ‘Jelskeline’ had gehad, zegt des te meer over het amateurisme van de alfa-aap (zie opnieuw boven, bij ‘baviaan’.)

Dezelfde Eveline Herfkens werd ooit tijdens een PvdA-congres in de Noordwijk duinen betrapt met met Ed van Thijn. Door Joop den Uyl, die hen het vreemdgaan vergaf, maar niet het wegblijven tijdens de stemming. Dezelfde Joop den Uyl moest vaker ingrijpen. Zoals bij partijgenoot Relus ter Beek, die het bed deelde met de VVD’ster Anneke Vrijlandt-Krijnen, tot haar man een detective-bureau inschakelde en alles doorspeelde naar de pers. Maar niemand schreef over de affaire. Wel viel elke week in café De Zwart te lezen welke café’s Ter Beek nu weer dronken verliet. Tot Joop den Uyl, gereformeerd als hij was, de legendarische woorden sprak: ‘Relus, houd je een beetje in!’ Relus werd daarna Commissaris van de Koningin in Drenthe. Zijn opvolger, nu: Jacques Tichelaar, de baviaan van het begin.

Partijgenoten! Alfa-apen! Houd ofwel uw mond of doe er niet moeilijk over. Neem nou Guusje ter Horst. Dan moet u wel achteraan in de rij aansluiten, want met de ex-minnaars van Guusje vul je met gemak de Oosthal van de RAI. Maar zij komt daar wel eerlijk voor uit. Dat siert haar. Ook Job Cohen heeft verhoudingen, blijkbaar na afspraken met zijn gehandicapte vrouw. Niks mis mee. Maar zwijg erover. Wie elke dag in de krant kan lezen ‘Cohen komt er niet uit’, hoeft niet te weten wanneer hij er wél in komt. Was alles maar weer geheim. Wisten we maar weer ouderwets van niks.

Paul Damen

Archief