extreemromig19 februari, Zaanstad. Uit een donderdag verschenen smaaktest door de Allerhande, blijkt dat Vietnamezen de meest romige mensen van het Aziatische continent zijn. Zij werden door een panel massaal aangemerkt als ‘zeer romig’. Ping Nguyen, woordvoerder van de Vietnamese gemeenschap in Nederland, is verheugd: ‘Wij hebben nooit getwijfeld aan onze romigheid, maar dit is een grote eer.’ Volgens juryvoorzitter Fien Brederode is de overwinning meer dan terecht: ‘Vietnamezen hebben niet de reputatie romig te zijn, toch waren wij al snel unaniem in ons oordeel. Ze zijn heerlijk romig, en dat terwijl de gemiddelde kwaliteit ons wel tegenviel.’
 Brederode doelt hiermee op de lage rapportcijfers die over het algemeen werden gegeven. De Chinezen kregen slechts een 5- voor romigheid, terwijl ze er al jaren prat op gaan een romige natie te zijn. Ook de Cambodjanen, Mongolen en Filipino’s vielen tegen, geen van hen scoorde hoger dan een 4. ‘Het lijkt wel alsof sommige staten romigheid helemaal niet serieus nemen. Ze maken er een potje van,’ foetert de juryvoorzitter. Ambassadeur Frits Sissing van Mongolië reageert gepikeerd: ‘Wij zien streng toe op de romigheid in ons land. Iedereen die de kantjes ervanaf loopt, kan gewoon vertrekken. Wij hebben sterke aanwijzingen dat er geknoeid is met de uitslag.’
 
Deze stelling lijkt een kern van de waarheid te bevatten. Er gaan al enkele dagen geruchten dat er smeergeld is betaald door enkele afvaardigingen wier romigheid zeer twijfelachtig was. Bovendien zijn Taiwan en Tibet, van oudsher gezegend met een niet mis te verstane romigheid, niet toegelaten als deelnemer omdat ze China ze niet als onafhankelijk erkent. Is het mogelijk dat rancuneuze delegaties van deze landen opzettelijk de smaaktest hebben gesaboteerd? Fien van Brederode: ‘Allemaal geruchten die de wereld in worden geholpen door slechte verliezers. Ik feliciteer de Vietnamezen met de romigheid en daag alle andere deelnemers uit om het volgende keer beter te doen.’ Maar kan ze écht garanderen dat er niet gesjoemeld is? ‘In de wereld van romigheid kunnen we natuurlijk niets volledig uitsluiten.’

Archief