tering

Amsterdam, 6 mei. Nadat joodse en islamitische groeperingen met succes de varkensgriep hebben laten omdopen tot de Mexicaanse griep, hebben ook andere geïnteresseerden zich gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie. De belangenvereniging voor teringlijers was donderdag de eerste groepering die zich meldde om een naamsverandering te bepleitten.

Veel teringlijers voelen zich al jaren miskend doordat zij onterecht in verband worden gebracht met de longziekte, en zien nu hun kans schoon. ‘Teringlijers hebben al jaren te kampen met een slecht imago,’ stelt Joost Listig namens zijn lotgenoten. ‘Dat is voor een groot deel aan beeldvorming in de media te wijten. Ben jij ook niet van hunnie? Pas maar op of ik zal dat mooie smoeltje van je eens verbouwen. We hebben er heel erg onder te lijden.’

De WHO laat weten dat zij niet van plan zijn om de naam tering te veranderen.  ‘Wij vinden tering eigenlijk wel prima,’ zegt de woordvoerder. ‘Leuk gevonden ook,’ zegt dokter Leen Zoutje namens de Nederlandse artsen. Volgens hem zou een naamsverandering al snel tot praktische problemen leiden. ‘Mensen zouden naar hun dokter gaan en zeggen dat ze mogelijk de tering hebben. Artsen zouden daar niet adequaat op kunnen reageren.’ Listig wuift hij dat van de hand: ‘Een nieuwe naam is snel verzonnen en met omscholing zijn alle artsen snel op de hoogte.’ Suggesties heeft hij ook:  ‘Een lekker kontje. Dat de arts tegen je zegt: ‘Het spijt me meneer, u heeft een lekker kontje.’

De belangenvereniging voor teringlijers overweegt nog dit jaar een rechtszaak aan te spannen tegen de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de benaming van andere ziektes en lichaamsdelen. Ook het genootschap van kankerlijers zegt een gang naar de rechter te overwegen. De bond voor kutwijven doet dat vooralsnog niet, laat penningmeester Susan Visser weten: ‘flikker op met je vragen , debiel.’

Archief