dezVandaag lanceert Propria Cures zijn nieuwe bijlage: de “Z”, het eerste en enige katern geheel gewijd aan Joost Zwagerman. Met interviews, essayistiek, recensies en cadeau-artikelen, natuurlijk allemaal over het leven en werk van Joost Zwagerman. De redactie zegt in een verklaring:

‘Joost Zwagerman is een obstinate ijdeltuit met een menselijkerwijs niet te verklaren geldingsdrang. Een pedante sausdief die met zijn zelfingenomen gebazel op de oevers van letterenland het bruggenhoofd vormt voor beroepskakelaars en andere non-valeurs. Bovenal is Zwagerman een menselijke automatiek, waarin lauwe meningen geduldig liggen te wachten tot het luikje zich opent.’ Dit is slechts een greep uit de vele misvattingen die er over Zwagerman bestaan. Sinds hij in 1986 met de Houdgreep debuteerde, was de kritiek niet mals. Natuurlijk, er was ook lof. Er kwamen prijzen, vertalingen, schouderklopjes en fandagen. Maar de algemene teneur was er een van afgunst en negativiteit. Waarom? Dat laat zich raden. Joost Zwagerman beschikt met zijn eruditie, zijn brede algemene ontwikkeling, en – bovenal – zijn sociale en menslievende inborst over eigenschappen
waar de meeste van zijn vakbroeders alleen van kunnen dromen. En hoewel velen van hen hem liever gisteren dan vandaag zouden zien gaan, is de realiteit dat Zwagerman al vijfentwintig jaar de absolute vedette is op het literaire veld. Het is de hoogste tijd voor een weerwoord.

Als voorproefje is de eerste pagina van dit nu al succesvolle katern hieronder beschikbaar.

De “Z” – pagina 1 (PDF)

Archief