Lance traint voor nummer achtJetzt geht loss! Drie weken lang magere mannetjes in strakke broeken die door het beeldige Franse landschap fietsen. De zon op hun gezonde, vastberaden mannenhoofden. Af en toe krijgen ze een bidon aangereikt en laten ze het verkwikkende vocht over hun gebruinde torso’s stromen als een moesson over een akker in bloei. Ja, ze zweten, ze zien af en denken soms aan opgeven. Een gedachte die ze altijd van zich afzetten bij het vooruitzicht van een gezamenlijke douche in de ploegbus. En dan, hop, door naar de dopingcontrole waar twee fronsende mannen in polo’s van de organisatie erop toezien dat je plasje wel in orde is. U begrijpt: de komende tijd zitten wij met toastjes, camembert en een flesje rosé achter de radio want er gaat niets boven de kracht van de verbeelding. En oh ja, Mart Smeets is er ook.

Archief