Bij de betere boekhandelHet is koud buiten. U zet de verwarming nog een standje hoger, gooit wat blokken in de open haard en kruipt dicht tegen elkaar aan. Met dit klimaatsprookjesboek komt u de winter wel door. Leuk om zelf in te bladeren onder die elektrische deken, maar ook fijn om voor te lezen aan de kinderen. Diederik Samsom weet op speelse en vrolijke wijze deze tijdloze verhalen in een modern jasje te steken en voorziet ze en passent van een urgente boodschap.


Zo is er de grote boze wolf, wiens natuurlijke leefgebied onder druk staat door ontbossing en zich daarom te buiten gaat aan travestie. De kleine zeemeermin raakt klem in een drijfnet en sterft een langzame en verschrikkelijke dood. Gelukkig zijn er ook vrolijke verhalen. Het meisje met de zwavelstokjes dreigt CO2 in de atmosfeer te brengen maar wordt tijdig onthoofd door Ali Baba en de veertig rovers, die hiervoor speciaal op de elektrische scooter naar het bos zijn gekomen. Hans en Grietje komen ondertussen aan bij het peperkoeken huisje en wijzen de heks erop dat als ze zo door gaat, ze een verpakkingtaks moeten instellen voor al die achtergebleven wikkels. De zeven dwergen blijken hun misvorming te danken aan zure regen en zeggen hun baan in de kolenmijn op. Een leerzaam boek, kortom, voor het hele gezin.

Diederik Samsom (38) houdt zich al geruime tijd bezig met sprookjes. Daarnaast is hij parlementariër, activist en kalend. Samsom is geen familie van de bijna gelijknamige televisiehond. Hij woont samen met zijn vrouw en dochtertje in een watervaste bunker in de Alpen, wachtend op de zondvloed. Voor meer informatie over de auteur: twitter.com/diederiksamsom.

Tijdelijk met bonusverhaal!

‘De trol met het rode leren jasje’

Archief