foto
Ti Amore! Italianen voelen zich thuis in Amsterdam. Roze abri’s, Lucia M., pizza’s voor vijf euro en authentieke Napolitaanse toestanden. De organisatie spreekt van ‘een perfecte organisatie, een voorbeeld voor de komende jaren’. Natuurlijk zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij het evenement. Tien minuten doen over een ritje van het museumplein naar het Olympisch stadion, dat lukt iedereen. En dan hebben we het nog niet gehad over het veelbesproken ‘kostenplaatje’. De organisatie riep dat er 300.000 bezoekers nodig zijn om van een winstgevend evenement te spreken. Gisteren waren er naar eigen zeggen al 200.000. Met vandaag en morgen nog te gaan moeten die laatste 100.000 ook nog wel binnengelepeld worden. Niets aan de hand. Helaas, volgens de officiële telling waren er dat maar pak’em beet 150.000. Vandaag is het zondag en ligt iedereen in bed. Amsterdam kent voor morgen ook geen 150.000 werkloze wielerfans en dus kleurt de bankrekening –of de girorekening zo u wilt – wel heel donkerroze. Maar wat maakt het uit. Wielerfans en literair satirici zijn het over één ding eens: een goede proloog is bijzonder belangrijk.

Archief