JPG(onderstaande tekst verscheen eerder in de papieren versie van Propria Cures. Inmiddels is de winnaar van het Junior Songfestival bekend. Propria Cures feliciteert Armenië.)

Vanavond wordt op Nederland 3 de finale van het Junior Songfestival uitgezonden. Jongens en meisjes uit alle landen van Europa hebben zich de afgelopen maanden weer flink in hun hemdjes gezweet om hun land te mogen vertegenwoordigen. Namens Nederland strijden de jongvolwassenen Anna (11) en Senna (12) in Minsk voor de titel.
Zij brengen het liedje ‘My family’. Een fijn up-tempo nummer over de twijfelachtige verhouding tussen een dochter en haar vader. Je zou het Anna en Senna niet aanrekenen, die jonge levensjaren. De twee bewegen op de muziek alsof ze al jaren in de actief zijn in de branche en op de juiste momenten lachen de ontluikende roosjes de camera in. Ja, het is duidelijk dat Anna en Senna lichamelijk en geestelijk al heel wat verder zijn dan hun leeftijdsgenootjes.

Toch is er concurrentie. In mijn bespreking van Op zoek naar Kruimeltje sprak ik al eens over de grote waarde van een duidelijk imago. Welnu, de grote favoriet is Arik (8), een stoere jongensjongen uit Armenië. Hij springt over het hele podium in zijn leren broek en jas en zingt ondertussen zijn lied ‘Zizi bolek milet’. Hij ligt lekker in die mond, die tekst, die vrij vertaald ‘met de billen bloot’ betekent. Een heerlijke kindster.

Ook de zusjes Erimenko, die namens Rusland meedoen, zijn een belangrijke concurrent. Gekleed in slechts glitterende balletpakjes zingen zij ‘Naz drovje, naz drovje’, oftewel: ‘Zuipen, kreng, zuipen’. In Rusland zijn de twee al beroemd en zij worden dan ook de hele dag gevolgd door een cameraman die alles wat de twee doen vastlegt. Mijn favoriete duo is het niet. De zusjes zijn al 16 en daarmee eigenlijk net te oud.

En dan is daar tot slot nog Helge uit Denemarken. Helge heeft een jong poesje, met een zacht vachtje. Op een dag komt Helge thuis en ziet ze dat haar poesje bloedt. Over dat poesje zingt Helge nu een gevoelige ballad. Knap gedaan omdat de luisteraar het poesje direct voor zich ziet. Leuk detail is dat ze het poesje zelf ook mee het podium op heeft genomen. Een gevaarlijke outsider.

Om 19.00uur begint het programma zaterdag. Ja, het belooft weer een opwindende uitzending te worden.

Jean-Pierre Geelen

Archief