264px-Isolde_Hallensleben_2010 Ha fijn, het is weer zomer. Kunnen we eindelijk de oneindige stroom ongelezen debuten die Prometheus het land inslingert wat doorbladeren en daarna weer snel wegleggen. Tijd om De Groene Amsterdammer eens helemaal uit te lezen voor de volgende op de mat valt. Een momentje om rustig met een hand in de broek naar Thijs & Andries te kijken, het meest onbedoeld geestige duo sinds de kinnen van Ton Elias. Heerlijk, even geen Matthijs van Nieuwkerk of Boer zoekt vrouw op televisie. En daar is ze dan. De jurk. De cowboylaarzen. De getuite lipjes. Je weet pas dat het écht zomer is, als Isolde Hallensleben je televisiescherm vult.

Isolde Hallensleben wordt om de een of andere manier pas opgetrommeld als de zon schijnt. Alsof de omroepbaas maar wat goed weet dat de kijker bij een combinatie van haar interviewtechniek en een Atlantisch kouwfront spontaan met een roestige staafmixer in de buurman begint te snijden. Isolde mag zich met recht de koningin van de zomerprogrammering noemen. In 2007 presenteerde ze al Wat heet!, dat na een maand Wat nu?! ging heten door tegenvallende kijkcijfers. Wat nu?! hield het ook maar een paar weken vol en zo werd het Werkloos op de bank, dat door de aanwezigheid van kat Robbie stukken beter bekeken werd dan de eerdere programma’s. Isolde werd opgeborgen tot de zwaluwen weer kwetterden. Koningin van de zomerprogrammering. Dat is net zoiets als dat je de beste schrijver van Ambo/Anthos bent, of de beste voetballer van Fortuna Sittard.

Met zo’n beschrijving doen we Isolde tekort. Viva noemde Isolde in 2006 de ‘Coolste vrouw van Nederland’ en ze heeft een notering op mokkelboulevard.nl. Laten we ook vooral niet vergeten dat haar carrière al heel vroeg begon, toen ze op jonge leeftijd in twee afleveringen van 12 steden 13 ongelukken acteerde. Ze draait al lang mee. Maar het echt grote publiek leerde haar pas kennen als presentatrice en ‘jakhals’ in De wereld draait door. Isolde was al vanaf heel jong op weg om een grote ster aan het firmament te worden. En daar gaat ze voorlopig nog wel mee door.

Niettemin, en laten we eerlijk zijn, het zijn geen beste tijden voor de Jakhalzen. Jakhals Eriks favoriete voetbalclub FC Twente heeft de allerslechtste coach van Nederland aangetrokken en jakhals Matthijs’ romandebuut (bij Prometheus) Vita werd door de pers net zo enthousiast ontvangen als een homoseksuele Nederlandse politieman in Kunduz. Ook Isolde lijkt vijf jaar na haar coolstevrouwverkiezing nog wat zoekende te zijn. Want Isolde is een hoop dingen, maar niet cool. Als het debiele zusje van Yvon Jaspers cool is, dan is geslachtsmutilatie dat ook.

Neem het programma dat ze nu presenteert, Vrw. zkt. Knst. Het is zo’n typich pogramma van de publieke omroep dat kunstenaars met uiteenlopende hobby’s een podium biedt. Of dat nu Barbara Stok is die samen met haar man een stripje over Vincent van Gogh zit in te kleuren (‘Loopt ie hier nou in z’n schilder- of in zijn wandelpak? In zijn schilderpak lieverd’) of het gezelschap dat een opera wil uitvoeren in een vijver, de club van Hallensleben gaat er naar toe voor een itempje. Naïeve televisie is het, waarin zoveel onbenullige items voorbij komen dat je haast zou denken dat de makers cultuurbezuinigingen een zeer noodzakelijke ontwikkeling vinden en slechts willen aantonen hoe triest het gesteld is in ons land. Daar is Isolde dan ook prima op haar plek, tussen wat wereldvreemde trompetisten en halfzachte silhouettekenaars.

In interviews in haar praatprogramma’s is Isolde een compleet ander persoon. Het kan niet anders of ze heeft tijdens haar opleiding goed gekeken naar Tampie, de slecht verklede Theo van Wesselo uit Rembo & Rembo, die met een pleister op zijn oog en een lolly in zijn mond, alle antwoorden op vragen ontving met ‘ojajoh? moejenlikkie?’

Het moet gezegd, ze gaat vooruit. Waar ze een paar jaar terug nog een spanningsboog had van zo’n hondje op de hoedenplank van je auto, is er inmiddels een bepaalde rust over haar gekomen. Het jeugdige enthousiasme is eraf, hoewel het jaknikken soms weer de overhand krijgt. Maar het is natuurlijk ook lastig stilhouden, als je geen kin hebt.

Als het kwik stijgt, denken de omroepbazen aan meisjes in jurkjes met mooie laarzen bovendien. Dan is het logisch dat Isolde keer op keer komt bovendrijven. Ook als er iemand uitvalt, of ziek is, weet men Isolde te vinden. Als tafeldame bij DWDD, of als presentatrice van Kinderen voor kinderen. Paul van Vliet is ambassadeur van Unicef, Isolde steunt een stam Boliviaanse hooglandindianen. Iemand moet het doen.

De zomer is de tijd van de mindere goden. Het leven is dan traag en makkelijk. Voor we het weten is het weer september, dan kunnen we weer kijken naar Matthijs en wordt alles weer normaal. Tot die tijd is de lucht warm en de tv matig. Het weerbericht hoef ik niet op te zoeken. Ik zet de tv aan en weer uit. Zolang Isolde op tv is, maak ik mij geen zorgen. Dan weet ik dat het zomer is.

Archief