andy pipkin

Amsterdam, 14 juli 2009. Vandaag maakt stichting MEE bekend dat veel zwakbegaafden en ander geestelijk gehandicapten klagen over de aanwezigheid van een glazen plafond. De stichting, die mensen met een achterstand ondersteunt, trekt aan de alarmbel over deze kwestie. Volgens woordvoerder Annemarie Doppers heeft het glazen plafond een remmende invloed op de ontwikkeling van zwakbegaafden. ‘Ze zijn niet in staat om daar doorheen te breken en kunnen op die manier nooit hogerop komen. De man die volgens velen verantwoordelijk is voor het glazen plafond is de Vlaamse onderzoeker Peer Zwemmer van de universiteit Leuven. Hij ontwikkelde het glazen plafond om het potentieel van mensen met een ontwikkelingsachterstand te meten.

Inmiddels hebben verschillende zwakbegaafden hun hoofd gestoten aan het plafond en worden er kritische vragen gesteld. Zwemmer wuift die kritiek weg: ‘Dit is de meest geschikte methode om het probleemoplossend vermogen van deze mensen te meten. Daarnaast, het is bijzonder amusant om ze zo aan te zien klooien.’

Onder druk van collega-wetenschappers heeft Peer Zwemmer inmiddels voor een menselijkere testomgeving gezorgd. ‘We hebben nu glas dat ook in filmproducties wordt gebruikt. Het breekt makkelijk en laat geen snijwonden achter. Daarnaast hebben we beneden bakjes met voedsel en water, een hoekje waar ze zich kunnen ontlasten en een krabpaal.’ Voor MEE is dat nog niet voldoende: ‘Wij willen dat het glazen plafond direct wordt verwijderd zodat ze direct toegang hebben tot de beloningen.’ ‘Belachelijk,’ vindt Zwemmer, ‘Als ze daar zonder enige belemmering bijkunnen, kun je dit experiment wel opdoeken.’

Tot nu toe is het geen van de zwakbegaafden gelukt om het glazen plafond te omzeilen. Toch maakt Peer Zwemmer zich vooralsnog geen zorgen: ‘De beloningen, waaronder knuffels, een banaan en Natasha Froger zijn misschien niet interessant genoeg. Vanaf volgende week proberen we het met negatieve motivatie. Dan laten we de benedenverdieping langzaam onder water lopen. Doppers heeft namens MEE alvast een zwemleraar ingehuurd. Volgens de Vlaamse wetenschapper is dat overbodig: ‘Ja, Jezus, ze kunnen ook gewoon de trap nemen.’

Archief