(Dit weekend toont PC/HP De Tijd u de literaire pikorde van de 20 minst betekenende spelers in het Nederlandse literaire veld. Deel 3)

10. Johannes van der Sluis
De voorstopper van Arnon Grunberg. Wie iets van De Joodse Messias wil, moet eerst langs van der Sluis. Gezien de vele afwijzingen die PC jaarlijks ontvangt op verzoeken tot gastbijdragen (JV), vragen over levensbeschouwelijke kwesties (JG) of uitnodigingen voor de Bar Mitswa van NP, doet hij zijn werk naar behoren. Schijn bedriegt, want er gaat geen week voorbij zonder dat Grunberg B.V. ergens een nieuw filiaal opent in de vorm van een brievenrubriek, logeerpartijtjesessayreeks of nanocolumn. Johannes van der Sluis lijkt dus aan een voortijdige wissel toe. Gratis suggestie: niemand komt langs Marco Materazzi zonder daarvoor de tol in hechtingen te betalen.

Bah9. Paul Sebes
Oprichter van de website pulpfictie.nl, waarop aspirant-schrijvers hun korte verhalen kunnen publiceren. Tevens een goede manier om in contact te komen met leuke, jonge schrijvers. Faalde in zijn zoektocht naar ongerept literair talent eerder op hyves, twitter en gayromeo.nl. Hoopt met Pulp Fuctie wel te stuiten op de nieuwe Jody Bernal. Pardon: Harry Mulisch.

ElsbethEtty8. Elsbeth Etty

Schrijft sinds de Slag bij Verdun recensies voor de NRC. Bezoekt graag literaire thema-avonden en borrels en is regelmatig te vinden in jury’s van boekenprijzen. Poogde zelf ook ooit een roman te schrijven, maar heeft zo weinig vrienden in het boekenvak dat niemand het werk positief beoordeelde. Stond model voor de gehele styling van de filmcast van De Heksen. Niet te verwarren met de Rotterdamse Carrie. Ook niet met Michael Jackson vlak voor zijn dood.

7. De lul van Stephan Sanders

Arme lul van Stephan Sanders. Schreef samen met Arie Boomsma een boek over het mannenlichaam, De man en zijn lichaam, maar zag alle aandacht en erkenning richting Boomsma gaan. En dat terwijl de lul van Stephan Sanders zo z’n best deed. Waar Arie in het boek met een lendenlapje op de foto stond, ging Stephan Sanders tackle out. De KRO-presentator werd beloond met een gasthoofdredacteurschap bij de Viva, terwijl de lul van Stephan Sanders buiten verpieterde. Mocht wel mee naar DWDD, waarna het een vernietigend artikel over de uitzending schreef in Vrij Nederland.
Grote smurf van de grachtengordel. Houdt het er zelf op dat hij de kleinere, dikkere uitvoering van Arie Boomsma is. Was dit jaar de grote pechvogel. Eerst werd hij ontslagen bij het Nieuw Israëlitisch Weekblad, probeerde vervolgens in maart met valse kaarten het boekenbal binnen te komen en werd in de houdgreep genomen door beveiligers die hij nog meende te kennen van de zesdaagse oorlog. Tenslotte werd hij door een onzer meelopers (de eerste) bestolen van zijn karakteristieke swiebertjepet. Paul Damen zint op een grootse comeback in 2011 en werkt daarom hard aan een poëziebundel waarmee hij Nederland zijn gevoelige kant wil laten zien.

GroteSmurf6. Paul Damen

Archief