hellaBedankt Nederland Leest, voor de bijna 1 miljoen nieuwe exemplaren van Oeroeg. Want die hadden we nog niet in de kast staan! In iedere bibliotheek (die plek waar jonge Marokkaanse kinderen kunnen internetten) is het dunnetje van onze oud-redactrice Hella Haasse (redacteur 1832-1834) nu gratis te krijgen. Yvonne Keuls maakte van het boek een toneelbewerking en Willem Nijholt wordt nog één keer het toneel opgereden om die bewerking op te voeren. ‘Een tijdloos werk’, prijzen liefhebbers Oeroeg de hemel in. En inderdaad. Ook vandaag de dag hebben we nog vriendschappen, en culturen. Me dunkt dat Oeroeg tijdloos is dus. Goed, nu is het de bedoeling dat u allemaal gaat praten over het boek, dus wie zijn wij om daar niet aan mee te doen. Om de discussie aan te zwengelen: wat vindt u van kolonialisme?

Archief