fernandinho

Adjiedj Bakas is een bijzondere man, en niet alleen omdat hij een gekke naam heeft. Waar andere Surinaamse mannen zich enkel bezighouden met vragen als ‘ben ik de vader?’ en ‘kan iemand mij de Fernandes aangeven?’ gaan de gedachten van Bakas heel wat dieper. Verder, eigenlijk. Adjiedj Bakas kan in de toekomst kijken. Hij is een trendwatcher.

Bakas fantaseert over wat er voor ons ligt en schrijft daar aan de lopende band boeken over. Daarnaast geeft hij lezingen, heeft hij een bedrijf dat de toekomst voorspelt en verschijnt hij met regelmaat op televisie. Dit jaar werd hij zelfs verkozen tot trendwatcher of the year, al bestond de meeste concurrentie uit zigeunervrouwtjes met tarotkaarten. Zelf kan ik helaas niet in de toekomst kijken, maar kan ik wel alvast verklappen dat Bakas niet op vliegende auto’s hoeft te wachten tot hij kan gaan rentenieren. Aspirant-schrijvers mogen een voorbeeld nemen aan deze vrolijke Surinamer; met een rijke fantasie is meer te bereiken dan zeshonderd verkochte exemplaren van je verhalenbundeldebuut en een goede recensie in De Gelderlander.

Een toekomst als waarzegger ligt voor iedereen binnen handbereik. Je zoekt een goede beelredacteur die de helft van jouw boek wil vullen met vrolijk gekleurde plaatjes. Dat ziet er tof uit en leest bovendien lekker makkelijk voor de Nyenrodestudenten. Nu je nog maar de helft hoeft te vullen, kun je beginnen aan de zekerheidjes. Iedere trendwatcher weet dat China over een paar decennia de dominante wereldmacht zal zijn, dat internet alle andere media opslokt en dat groen de toekomst heeft. Drie gegevens waarmee je zeker negentig procent van je boek mee kunt vullen. Probeer ook combinaties te maken. ‘Chineze hackers zullen in toenemende mate gebruik maken van groene stroom,’ klinkt al heel wat deskundiger dan ‘Pas op voor Chinezen.’ Vraag vervolgens wat mensen uit het bedrijfsleven om een gastbijdrage te schrijven en u zit al bijna vol, zakken incluis.

Nu begint het leukste deel, dat u helemaal naar eigen inzicht mag invullen. Bakas zelf begint bijvoorbeeld met een hoofdstuk over zebrahuwelijken. Dat is leuk en slim, want over een paar jaar kan hij zich laven aan een roomblanke vagijn en roepen ‘Kijk! Ik had gelijk!’ Argumenten liggen voor het oprapen in de actualiteit. Met de inauguratie van Obama neemt ook de vraag naar kinderen van gemeng bloed toe. Het effect is te vergelijken met die van de film 101 dalmatiërs, die leidde tot een run op spikkelhondjes. Raszuiver trouwen is zó 2008.

Wees niet te kwistig met controleerbare leugens. Volgens Adjiedj Bakas heeft de 2012-beweging (een club mensen die erin gelooft dat we in 2012 allemaal doodgaan omdat een stel prehistorische Mexicanen dat voorspelde) een miljard aanhangers. Een getal dat bereikt is dankzij de vele informatie die erover te vinden is op het internet. Welnu, in januari van dit jaar werd de mijlpaal van een miljard internetgebruikers wereldwijd bereikt. Dat zou betekenen dat de verhouding internetgebruiker-idioot 1 op 1 is. Dat is bijna net zo hoog als op een meedenkdag van Rita Verdonk!

Als het boek af is kunt u oefenen op een mysterieus lachje en een stropdas kopen. Dat draagt bij aan uw geloofwaardigheid. Met een beetje geluk staat u dan over een paar jaar wel te oreren op bedrijfsfeestjes. Adiedj Bakas verdwijnt in de bijstand, of hij het nou heeft zien aankomen of niet. Schuldig hoeft u zich daar niet over te voelen: over drie jaar zijn we toch allemaal dood.

Microtrends Nederland, Adiedj Bakas, Scriptum € 19,95

Archief