Nu.nl – De komende vier jaar is een bedrag van 25 miljoen euro beschikbaar voor het in stand houden, restaureren en toegankelijk maken van de Stelling van Amsterdam.

09-hefkoepel1De Stelling van Amsterdam bestaat, voor de goede orde, uit drie muren met op willekeurige plekken een schietgat, en verder alle sloten uit het graafschap Noord-Holland. Na de Tiendaagse Veldtocht in 1830, waarbij de Belgen pas bij Venlo en Roermond gestopt werden, is besloten tot het samenvoegen van vijf kanalen, om zo deze tweede waterlinie te bouwen. En zoals hiernaast te zien, vonden de Duitsers hem ook al heel toegankelijk.

Omdat we straks geen JSF hebben, maar een vliegtuig dat alleen kan starten bij -20°, moeten we ons blijkbaar richten op de traditionele verdedigingsmiddelen. Morgen gaan we met z’n allen per huifkar naar de Waterlinie, om daar de dijken door te steken. Voor boterhammen met appelstroop wordt gezorgd.

Misschien hebben we geluk, en bombarderen ze dan alleen maar Rotterdam. En raken ze dit keer wél Jules Deelder.

Archief