abu
Nog welgeteld 1 maand en 3 dagen en de foto’s van de mishandelingen door de Amerikanen in gevangenissen in Irak en Afghanistan worden vrijgegeven. Een bebaarde man met een pijp, regenjas en gleufhoed schoof zojuist de eerste foto’s onder onze redactiedeur door. Zie hier de ONTLUISTERENDE beelden met ooggetuigenverslagen.
hmbc11
In de strijd om informatie los te krijgen van de Irakese gevangenen werd voor het eerst gebruik gemaakt van nieuwe interviewtechnieken. Mansoer Djwawila: ‘Urenlang werd ik vastgehouden en moest ik luisteren naar dezelfde monotone stem. En steeds net op het moment dat ik in slaap wilde vallen, werd er een antwoord van mij verwacht. Onmenselijk is het, in zo’n situatie kan je niet anders dan  overgeven.’


mwdl1
Muslem Al Jazeera: ‘Met honderden tegelijk werden we in een veel te kleine zaal gestopt. Ons werd verteld wat we moesten doen en één voor één werden we eruit gepikt en en public voor schut gezet. Ik heb met mijn ogen moeten aanzien hoe mijn broer in een kwartier honderd slagroomsoesjes op moest eten.’


krantje2
Kinderen in de omstreden gevangenissen werden geïndoctrineerd. Musafa Ben Zakir: ‘Elke ochtend moesten mijn twee zonen de columns in de Volkskrant lezen. Op een gegeven moment hadden zij geen besef meer van tijd.  Als ik ze dan naar bed wilde sturen, zeiden ze: “maar papa, het is nog maar ochtend, een zwoele zomerochtend.  Enfin, ja, die columns heeft ze kapot gemaakt.”‘

Archief