hp
Ik ben slecht in het uitzoeken van cadeaus. Een tante van me gaf ik onlangs nog een speciale editie van Komt een vrouw bij de dokter voor haar verjaardag. Ik wist dat ze van lezen hield, van haar vergevorderde stadium van longkanker wist ik beduidend minder. Een slecht cadeau dus, want ze heeft het niet eens meer uit kunnen lezen. Maar nu denk ik eindelijk een keer het juiste cadeau gevonden te hebben: Boudewijn Geels, hier is je stuk.

U kent hem niet? Maakt u zich geen zorgen: vrijwel niemand kent Boudewijn Geels. En dat is precies wat de HP/De Tijd-redacteur dwarszit. Boudewijn droomt van een wereld waarin hij ook buiten de paar honderd meter tussen café De Pels en de snackbar op het Spui wordt herkend.

En om zijn droom waar te maken had Boudewijn tot afgelopen week zijn eigen rebelse hoekje in de HP/De Tijd, ‘De Kring’. Daar mocht hij elk nummer wat stouts zeggen over gemene mensen en dingen. Propria Cures was zo’n gemeen ding en Boudewijn liet dan ook geen kans onbenut om PC op de vingers te tikken en de roze ster van GeenStijl zachtjes likjes te geven. Vroeg of laat zou hij met zijn eigen hoekje een rel veroorzaken en zouden de mensen weten wie Boudewijn Geels is.

Een voorbeeld. Nu ongeveer een half jaar terug gaat er op de redactie van PC een telefoon. JvG zet zijn biertjes weg en neemt op. Het is de Boudewijn Geels met de vraag of het adres van Hugo Brandt Corstius dat PC geplaatst heeft in de rubriek ‘Zwartlezers’ zijn echte adres is. Want wat blijkt namelijk! De voltallige HP-redactie is op veldwerk geweest en Brandt Corstius blijkt niet op de Valeriusstraat te wonen, zoals PC heeft opgeschreven, maar op de Corellisstraat! In de HP/De Tijd die daarop volgt doet Geels verslag van zijn intensieve zoekwerk. Hij besluit: ‘Hoe zit dat, PC-redacteur Jurg van Ginkel? “Eh, we dachten dat het verboden was om iemands echte adres af te drukken.” Van Ginkels voorgangers hadden daar vast geen been in gezien.’

Dat JvG inderdaad even stil was na de gestelde vraag klopt. Ik zat ernaast toen het gebeurde en zag hoe zijn ogen zich opensperden, nog niet wetende of dit door het telefoongesprek kwam of de voortdurende alcoholische onthouding die het met dat gesprek samenging. Meerdere gedachten gingen in die split second door zijn hoofd: iemand had zojuist echt geloofd dat Brandt Corstius een van onze wanbetalers was en vervolgens de moeite genomen uit te zoeken of we zijn echte adres wel geplaatst hadden. Moest hij de droom van deze man nu kapotmaken door uit te leggen dat het voor de grap zelf niet uitmaakt welk adres er staat? JvG, zachtaardig als hij is, maakt liever geen dromen kapot en reageerde zoals bekend.

Het probleem van Boudewijn Geels is dat hij in elk bericht dat hij leest per se een mogelijke rel moet zijn. Bij de restyling van HP/De Tijd moesten onder andere Max Pam en Fleur Jurgens het veld ruimen, want nieuwe hoofdredacteur Jan Dijkgraaf wilde van het blad een ‘nettere, intelligentere variant op GeenStijl’ maken. Boudewijn mocht dus blijven maar wist één ding: als zijn stukjes niet stout zouden blijven, dan zou hij de volgende zijn. Hij vernauwde zijn blik nog maar eens en schreef bijvoorbeeld: ‘Het publiceren van een fotomontage waarop is te zien hoe ons kroonprinselijk paar seks heeft op de Zuidpool, mag dat? Propria Cures besloot deze week de gok te wagen. Ongetwijfeld in de hoop dat er gedonder van komt, want qua relschoppend vermogen is het ooit zo roemruchte Amsterdamse studentenweekblad inmiddels links en (vooral) rechts ingehaald door GeenStijl.’  Dat het kroonprinselijk paar op de genoemde foto seks heeft met Wendy van Dijk, die dezelfde week in het nieuws kwam wegens vermeend overspel, heeft Boudewijn in zijn relzucht even over het hoofd gezien. Dat het kroonprinselijk paar die week blogde vanaf de Zuidpool, waar het omringende stuk een parodie op was, liet hem ook koud.

Vanaf aankomende week is de rubriek ‘De Kring’ niet meer in Boudewijns handen. Hij heeft het
gehad, genoeg van brutaal zijn vanachter zijn bureau; Boudewijn gaat voortaan reportages maken.
Gefeliciteerd Boudewijn, de last van ‘De Kring’ valt eindelijk van je schouders. Hier is je stuk.

JV

Boudewijn ook een felicitatie sturen?
Boudewijn Geels
Goudriaanstraat 51
1222 SG Hilversum

Archief