VraagbaakBeste Kees,

Mijn echtgenoot is van zijn navel naar beneden toe verlamd. Fysiek trekt dit een zware tol op onze relatie, en ook geestelijk merk ik het ontstaan van een kloof tussen ons. Ik neem nu al veertien lange jaren de mantelzorg op me, maar vrees dat het langer verder kan op deze manier. Hij zal me altijd dierbaar blijven, ik zal de herinneringen koesteren, maar ik moet mijn eigen plan trekken en hem verlaten. Ik doe mezelf eenvoudigweg tekort als ik de komende jaren aan zijn bedzijde doorbreng, hoe lief ik hem ook heb. Hem kennende, zal hij dit besluit niet op prijs stellen. Gezien zijn toestand durf ik hem het slechte nieuws maar niet te vertellen. Lieve Kees: hoe dump ik een kreupelaar?

Groetjes,
Ans uit Hillegom

Hallo Ans,

Je situatie doet me sterk denken aan de slag om Duinkerke van 1940. Het Britse expeditieleger stond toen voor een vergelijkbaar dilemma. Ze konden blijven in Noord-Frankrijk om zich te verzetten tegen de blitzkrieg van generaal Rommel, of ze konden zich met de staart tussen de benen de Noordzee laten indrijven. Uiteindelijk koos men ervoor om richting Engeland te evacueren middels een nooit eerder vertoonde reddingsoperatie, daarmee de nazi’s en fascisten in het zadel helpende. Het Britse leger was op tijd thuis voor tea en crumpets, continentaal Europa werd in de vijf jaar die volgden slechts getrakteerd op onderdrukking en volkerenmoord. Wees dus bereid om de gevolgen van je beslissing te dragen.
——————————————————————————————————————

Hoi Kees,

Mijn beste vriendin gaat binnenkort verhuizen. Dat is niet alleen vervelend voor mijzelf, maar ook voor mijn dochtertje. Zij heeft niet zoveel vriendinnen en schiet in de praktijk eigenlijk alleen op met het dochtertje van die vriendin. De verhuizing betekent in de praktijk dus dat mijn dochter alleen achterblijft en in een sociaal isolement zal geraken. Ik weet dat mijn vriendin heel erg uitkijkt naar de verhuizing omdat ze een mooiere woning in een fijne landelijke omgeving zal betrekken. Toch wil ik eigenlijk dat ze ervan af ziet . Hoe overtuig ik haar van de noodzaak hiervan zonder onze vriendschap op het spel te zetten?

Uit sociaal isolement is nog nooit iets goeds voortgekomen. Zo is daar het voorbeeld van de Pijlkruisers, de Hongaarse fascisten die door Hitler en consorten aan de macht werden geholpen toen de reguliere Hongaarse regering zich overgaf aan de Sovjets. In de korte tijd dat zij aan de macht waren, haalden ze de meest vreemde toeren uit. Met de hete adem van het rode leger in de nek, richtten zij een waar bloedbad aan in de straten van Boedapest. Hun wrok bracht hen tot moordpartijen, onder meer op joodse zieken- en weeshuizen. U kunt dus maar beter eerlijk zijn.

——————————————————————————————————————

Dag Kees,

Ik ruik graag aan ongewassen damesondergoed. Hindert dat?

Groet,
Marijn Tondel

Een zorgvuldig gebruik van de zintuigen is van groot belang. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestookte het kwaadaardige Duitse regime Londen met zogenaamde V2-raketten. Het leuke van deze vroege voorloper van de kruisraket was haar rumoerige motoraandrijving, waardoor de Engelse stadsbewoners de projectielen al kilometers voor inslag konden horen aanvliegen. De zoemende agenten van het kwaad werden geproduceerd in een ondergrondse fabriek: Mittelbau-Dora, net buiten Nordhausen. Bij de productie ervan werd grotendeels gebruik gemaakt van slavenarbeid. Ruik zoveel je wilt, maar vergeet niet dat een goed gehoor ook van pas komt.

Archief