holleederOp het eerste gezicht belooft het een gezellig avondje televisiekijken te worden. Willem Holleeder bij College Tour van de NTR. Al je vrienden hebben zich verzameld in je woonkamer en om alvast in de sfeer te komen staan de salontafel en de koelkast vol met Heineken.

Er zijn veel vraagtekens te zetten bij de keuze voor Willem Holleeder als gast bij College Tour. Het Reformatorisch Dagblad meldt dat de SGP vindt dat de NTR van deze ‘bizarre televisie’ af zou moeten zien, maar die partij vindt aan de andere kant ook dat Boer Zoekt Vrouw met een homoboer als deelnemer een duivelse strategie is om het huwelijk te ondermijnen. Door zijn deelname aan College Tour komt Holleeder niet alleen in hetzelfde rijtje te staan als winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede als Desmond Tutu en de Dalai Lama, ook zou Holleeder ongewenst een voorbeeldfunctie kunnen krijgen voor jonge criminelen in de dop – wat op zichzelf een prima format zou zijn voor een zender als RTL. Dat hij in één adem genoemd kan worden met Tutu en de Dalai Lama is an sich geen probleem. Ook Tutu en de Dalai Lama zijn discutabele heren, Tutu heeft zijn leven in dienst gesteld van de strijd tegen elke vorm van blank gezag in Afrika. De Dalai Lama op zijn beurt is met zijn hardnekkige verzet tegen elke inmenging van de Volksrepubliek China in Tibet een van de hoofdverantwoordelijken voor een zich al meer dan zestig jaar voortslepend bloedig conflict.

Een veel groter dilemma is het nut van Holleeder als gastdocent in een programma als College Tour. De NTR is bij de keuze voor Holleeder voorbijgegaan aan de vraag die veel belangrijker is dan de vraag of het te verantwoorden valt om een man van zijn statuur uit te nodigen. Deze vraag luidt: ‘Is het interessant om Holleeder in de uitzending te hebben?’ Het korte antwoord op deze vraag is simpel: ‘Nee,’ eventueel gevolgd door een zinsnede die de vraag nog vlug herhaalt, ‘het is niet interessant om Holleeder in College Tour te zien’.

Er zijn namelijk weinig vragen te bedenken die interessant zijn om aan Holleeder te stellen waarvan je kunt verwachten dat hij ze naar waarheid beantwoordt. Natuurlijk is het leuk om te weten of hij ook van speculoos houdt en of hij in de gevangenis de voorkeur gaf aan Shownieuws of aan Hart van Nederland. Echt belangrijk voor de samenleving kunnen deze kleine wetenswaardigheden echter niet genoemd worden. Terwijl het de NTR juist gaat om de grote ‘maatschappelijke beroering’ die hij teweeg heeft gebracht. Maar wat houd je over als je ervan uit kunt gaan dat Holleeder niets nieuws zal onthullen over zijn glansrijke boevencarrière?

Een man die het Nederlandse gevangenissysteem als geen ander kent. Maar door Wilders weet iedereen tegenwoordig dat de Nederlandse gevangenissen een soort luxe hotels zijn voor mensen uit achterstandswijken, dus ook hierover valt weinig nieuws te melden. Een man die dezelfde horloges draagt als Lange Frans en Regilio Tuur. Horloges die extra strak om de pols zitten, zodat ook mensen met losse handjes altijd de tijd bij zich hebben. Een man die gewend is om te liegen als hij dingen niet wil vertellen, waarmee alles wat hij zegt bij voorbaat al in twijfel getrokken dient te worden. Deze leugenachtige levenshouding valt van zijn gezicht af te lezen, want waar Pinokkio alleen een grote neus krijgt als hij liegt, heeft Holleeder in zijn leven zoveel gelogen dat zijn neus blijvend het formaat van een flinke aardappel heeft aangenomen.

Kortom, een vrij gemiddelde man met hartproblemen op een scooter die graag naar het café gaat en columns schrijft voor de Nieuwe Revu. Maar dan zou Erik Noomen ook een goede gast zijn voor College Tour, die schrijft namelijk niet alleen voor de Nieuwe Revu, hij is er zelfs hoofdredacteur. Bovendien heeft hij in een grijs verleden in de redactie van PC gezeten, iets wat Holleeder nog niet kan zeggen.

Het interessantste wat zou kunnen gebeuren is dat Holleeder tijdens de opnames geliquideerd wordt, door de nieuwe koning van de Amsterdamse onderwereld, Lodewijk Asscher. Hoe eenvoudig het is om iemand om te leggen weet Holleeder als geen ander. Maar iemand op televisie doodschieten in het bijzijn van een paar honderd studenten en vervolgens vluchten op Holleeders eigen Vespa is iets waar zelfs De Neus niet tegenop kan.

Archief