PausVaticaanstad, 28 april

Vandaag werd bekend dat de Paus twee kinderen uit Afrika heeft geadopteerd. Het gaat om een tweeling van twee jongens (4) uit Malawi. Het is publiek geheim dat de Paus al langer een vaderschapswens had. Een persverklaring uit het Vaticaan meldt dat de kerkleider ‘echt superblij’ is met zijn donkere aanwinsten.

De adoptie komt in een tijd dat er steeds fellere kritiek is op de voorkeursbehandelingen die westerse sterren krijgen bij het adopteren van Afrikaanse kinderen. Hoewel veel landen restrictiever omgaan met adoptie, werd in Malawi besloten om een uitzondering te maken. Minister van jeugd en defensie, Gabriël B’koko, verklaart dat Malawinese stellen voorrang hebben bij adoptie, maar dat de paus voor hem altijd op één staat. ‘Wij hebben er alle vertrouwen in dat Benedictus deze kinderen de opvoeding kan geven waar ze recht op hebben.’ In de lokale pers klinkt echter ook kritiek dat na slaven, goud en diamanten Afrika nu ook beroofd wordt van haar kinderen. Onzin, zo stelt een woordvoerder: ‘Iedereen weet hoe begaan de Paus is met Afrika.’

Er zijn aanwijzingen dat de Paus met zijn adoptie een trend heeft ingezet. Ook andere kerkelijke leiders zijn inmiddels in Afrika gesignaleerd. Zo werd de Dalai Lama in Burkina Faso bij de douane betrapt met een peuter in zijn handbaggage en werd de groot-moefti van Egypte gespot met een negenjarig meisje in de haven van Lagos. Truus Brandewijn van Stichting Adoptiekeurmerk waarschuwt voor impulsaankopen: ‘Het lijkt nu misschien wel leuk, maar vergeet niet dat ze nog groeien.’

De kerkvorst lijkt ongevoelig voor de kritiek. Hij presenteerde zijn kinderen vandaag tijdens een speciale dienst en garandeerde daarbij dat zijn kinderen een normale opvoeding zullen krijgen. ‘Mijn jongens krijgen precies dezelfde behandeling als elke andere minderjarige jongen binnen de Katholieke Kerk,’ voorspelde hij. De aanwezige priesters en kardinalen reageerden vooralsnog dolenthousiast.

Archief