d66

Thom de Graaf heeft afgelopen winter in zijn functie als burgemeester van Nijmegen met succes geprobeerd een artikel uit De Telegraaf te houden.

De Graaf belde in november 2008 al met de uitgever van De Telegraaf, om dit artikel uit het dagblad te krijgen. Met succes: de venijnige woorden aan het adres van Rene Froger hebben de krant nooit gehaald.

‘De kwestie was al breed uitgemeten in Story‘, zegt De Graaf. ‘Het was overbodig om alle argumenten nogmaals te herhalen, zoals gebeurde in het Telegraafartikel. Dries en Rene zijn twee geweldige zangers en aardige jongens bovendien, zo’n artikel schaadt hun reputatie enorm. Dat moet koste wat kost voorkomen worden.’

Toch eist de gemeenteraad van Nijmegen uitleg. ‘Dries en Rene zijn inderdaad geweldige zangers, maar de vrijheid van meningsuiting is hier wel ernstig in het geding’, meent Bo Thijssen, fractievoorzitter van de SP in Nijmegen. Hij wordt bijgestaan door zijn collega van GroenLinks Tiets Dingemans: ‘Ja! De vrijheid van meningsuiting!’

De Graaf reageert: ‘Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en een van de basisprincipes van onze rechtsstaat. Maar ergens moet je een grens trekken en zeggen “en nu gaan we te ver”. Voor mij werd die grens november 2008 duidelijk overschreden. Je maakt twee zangers kapot, dat kan nooit de bedoeling van de vrijheid van meningsuiting geweest zijn.’

Archief