kont

Betlehem, 15 april 2009

Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv zeggen sluitend bewijs te hebben gevonden dat Jezus Christus een billenman was. Binnen de Christelijke gemeenschap woedt al langere tijd een felle polemiek over het vraagstuk of de heiland een billen- of een borstenman was. Historicus Bram Matses zegt deze discussie definitief tot een einde te kunnen brengen wanneer hij volgende week promoveert met zijn proefschrift Jezus van Nazareth: met de billen bloot.

Zwaartepunt in Matses’ bewijsvoering zijn enkele dodezeerollen met daarop nieuwe informatie over het leven van de veronderstelde Messias. In de gevonden teksten wordt dieper ingegaan op het dagelijks leven van Jezus. Zo staat geschreven dat Jezus niet zo van kip hield, dat hij op de lagere school zijn huiswerk door anderen liet maken in ruil voor het dragen van de zondelast en dat hij slechts zelden een rondje gaf. Het gros van de scripturen gaat echter over zijn voorkeur voor billen. Een voorkeur die volgens Matses zo sterk was dat hij regelmatig nachtenlang opbleef om er lofdichten over te schrijven. Een van deze verzen werpt mogelijk een nieuw licht op de relatie tussen Jezus en Judas, iemand waarvan al langer vast staat dat hij bezeten was van borsten. De tekst verhaalt over het laatste avondmaal waar Jezus en zijn discipel ruzie kregen over hun voorkeuren aangaande secundaire geslachtsdelen. Naar verluid zou Jezus na de soep luidkeels ´Steek die borsten maar in je reet,´ hebben geroepen. Judas wendde zich in zijn woede tot de Romeinen. Met de bekende gevolgen.

Henk Tepel, voorzitter van het Evangelisch Genootschap voor Borstenmannen, is woest over de aangekondigde onthullingen. Volgens hem is het bijna een statistische onmogelijkheid dat Jezus een billenman was. ‘Jezus kwam uit een arbeidersnest. Billenmannerij was in die tijd vooral iets van de elite. Er heerste destijds een strenge sociale controle, mocht Jezus een afwijkende voorkeur hebben gehad dan was hij snel genoeg gecorrigeerd.’ Bram Matses doet deze kritiek af als onzin: ‘Van Jezus weten we al langer dat hij nogal eigenzinnig was. Zijn sterke voorkeur voor damesbillen past precies in dat plaatje.´

Archief