Heeft u ook zo’n tantoe chille Intreeweek? Friends for life gemaakt? Lid geworden van studentenvereniging NoNoMes? Rimt u dan gerust de dichtstbijzijnde ouderejaars in de hoop op een tijdelijke kamer in Osdorp, en haal dit blad zo snel mogelijk door de shredder. Of kunt u zich nu al geen aangenamere plek op de campus voorstellen dan de zuurkasten in het Science Park? Leest u dan door, en misschien blijkt dit grauwe vod de oplossing voor al die problemen waarvan u niet wist dat u ze had, maar waardoor u nu met een gele schoudertas staat te wachten op een optreden van Peter Pannekoek. Maakt u kennis met Propria Cures, het oudste studentenblad van Nederland, afgekort als PC sinds 1890 – toen een personal computer nog gewoon een horige met een telraam was.

In de 128 jaar dat PC bestaat hebben redacteuren de universiteit zien uitgroeien van een snobistisch clubje latente homofielen tot een volksinstituut van massalere aard dan Zwarte Cross. Wat u staat te wachten is een studentenleven als een slecht georganiseerd festival, met werkgroepen die voller worden gestouwd dan de tank van een dixi en munten die zoveel geld kosten dat u er in Bulgarije evengoed direct een Mastergraad mee kunt kopen. Uw studie is wegbezuinigd voordat u de kans heeft erover te klagen. U zult bestuurd worden door vrouwen met namen als ‘Dymph’ en ‘Geert’. Als u al vrienden maakt zult u ze stuk voor stuk zien afglijden naar een gezinsleven of een loopbaan. Welbeschouwd is er temidden van al deze calamiteiten maar één betrouwbare factor: PC, de backstagepas naar een wereld zonder containerwoningen of broertjes-zusjes-borrels. Wij garanderen u een bedorven CV, meer avonturen dan een misdienaar, en evenveel bier als u zelf meebrengt. Mocht u toch de voorkeur geven aan een bestaan onder het juk van Hamsterweken en Beta Career Events, no hard feelings: in Almere Muziekwijk is nog plek genoeg.

Normaal gesproken volgt hier een opsomming van andere bladen waarbij u uw heil zou kunnen zoeken, gevolgd door de redenen waarom u daar niet in zou slagen. Maar wie de 128 haalt is het gegund om de meeste rivalen het loodje te zien leggen, zodat u steeds minder risico loopt de fout in te gaan. Dat je op zo’n leeftijd gedoemd bent om ook veel vrienden te verliezen nemen we op de koop toe – koffie en cake gaan er altijd wel in. Toch kan het vanuit historisch oogpunt geen kwaad om wat schimmen uit het verleden op te wekken. Neem bijvoorbeeld de Folia, een glossy waar de UvA jaarlijks een half miljoen in pompte in een poging PC van de troon te stoten. Na een jaar of zeventig zijn de aftaaiers er maar mee opgehouden. Tegenwoordig leeft het fenomeen alleen nog online voort, hoewel de redactie beweert dat dit niet het einde van het blad betekent. Prima jongens, porno is toch ook gewoon seks? Net zo was er ooit het periodiek Das Magazin, waarin de oprichters van uitgeverij Das Mag hun kinderlegioen etaleerden. Eén mislukte subsidieaanvraag en das war’s. PC daarentegen kan bogen op een solide verdienmodel: een vergrijzend oud-redacteurenbestand, een gewillige notaris en Magere Hein doet de rest. U zult ons niet met een bedelnap aan de poorten van het Letterenfonds zien rammelen. Integendeel, wij financieren zelf auteurs. Dankzij de schadeclaim die Leon de Winter binnenharkte na een slechte fotograp in PC kon hij zijn pied-à-terre op de West Bank bekostigen. Moet u nagaan hoeveel een goede fotograp in dit blad waard is.

Misschien denkt u dat u het zonder PC ook wel redt. U ziet met vertrouwen een nominale studieduur tegemoet, gevolgd door een twee-onder-een-kap-woning in een Vinexwijk en een strooiveld in Dronten. Uw ouders en zorgverzekeraar zullen trots op u zijn. Op uw uitvaart zullen nabestaanden Maaike Ouboter draaien en u een ‘mooi mens’ noemen. Bent u beter dan dit? Er is maar één manier om erachter te komen. Ga eens naar college, mits er een bak PC’s in hetzelfde pand staat, grijp een nummer en zuig u vol met eersteklas laster en smaad. Voelt u het gisten, die melange van walging en ontzag? Het is de lokroep van een blad dat dodelijker is dan de Autostrade per l’Italia en ontoegankelijker dan de grotten van Tham Luang. Het is de smaak van hoop.

Heeft u eenmaal door dat u PC nodig hebt, dan kunt u gaan geloven dat dat andersom ook zo is: u wilt redacteur worden. Dit is een ambitie die we u op last van de rechter moeten afraden, en die zelden op meer uitdraait dan een verbrijzeld ego. Beschikt u over genoeg talent en doodsverachting om een serieuze poging te ondernemen? Dan bevindt u zich pas echt in de gevarenzone. Het best is om van tevoren een psychiater en een leverdonor te reserveren. Voor een PC-redacteur strekt de literaire wereld zich uit als het menu in een all-you-can-eat paleis. Twee jaar heeft u de tijd om alles te verorberen en uit te kotsen waar u zin in hebt. U zult stukken schrijven waaraan u schaaft tot er meer drogredenen dan komma’s instaan. Lize Spit-epigonen zult u net zolang met pek en veren te lijf gaan tot ze zich terugtrekken als caissière bij de Welkoop in de negorij waar ze hun debuutromans situeerden. Tevreden over een stuk bent u pas wanneer Inez Weski de volgende ochtend een dagvaarding aan uw deur spijkert. Met angst en beven zullen uitgeverijen u de recensie-exemplaren toesturen die u aanvraagt. Doen ze dat niet, dan haalt u ze zelf wel op bij de eerstvolgende boekpresentatie waarvoor u niet bent uitgenodigd, samen met de champagnevoorraad en de jongste PR-stagiaire. Na afloop van uw redactietijd zult u zich alleen nog op het Boekenbal vertonen met een bomgordel om.

Ouder zult u er niet door worden, maar des te onsterfelijker. Nu lopen we echter op de zaken vooruit – maakt u ons eerst maar eens aan het lachen. Oud-redacteuren zoals Hella Haasse, Godfried Bomans, Beau van Erven Dorens, Menno ter Braak, Erik van Muiswinkel, Henk Spaan, Renate Rubinstein, Martinus Nijhoff, Jan Jacob Slauerhoff, Tim Krabbé, Hugo Brandt Corstius, Frits Bolkestein, Beatrijs Ritsema, Abram de Swaan en Nina Polak zijn ook ooit begonnen als nietige inzenders, dus laat u vooral niet intimideren. Is het u nog steeds niet duidelijk wat u moet doen, dan verwijzen we u door naar de Cursus PC-redacteur die in dit nummer is opgenomen. Leef onze adviezen na, wantrouw alles wat niet in dit blad staat en misschien ligt de wereld binnenkort aan uw voeten – want PC opent deuren, zolang u maar zelf een koevoet meeneemt.

de redactie

Archief