119_21_pechtoldklein1

Lang leefden wij in de veronderstelling was dat hij onfeilbaar was. Een ondoordringbaar fort van eloquentie, relativeringsvermogen en rake oneliners. ‘Is hij eigenlijk wel een mens?’ peinsde OK tijdens de zoveelste redactie-avond waar geen grap over Pechtold verzonnen werd. ‘Misschien… Misschien is hij wel een Opperwezen,’ opperde JG. ‘Zijn collega JV slaat een kruisje terwijl StB zich op de vloer werpt en in tongen begint te spreken. JS heft zijn handen ten hemel en zegt iets over bestuurlijke vernieuwing. Buiten waait het zo hard dat het eng is.

Maar zelfs Alexander Pechtold maakt fouten. In het NRC Weekbladvan 16 mei laat hij zich vastleggen in zijn eigen woonkamer met op de achtergrond zijn boekenkast. Een fatale fout want een bescheiden pixelrazzia later was het zover: PC zocht en vond de zwakke punten van de sociaal-liberale heiland. Hieronder een top vijf van redenen om niet op Pechtold te stemmen. Doe ons maar Rita, die heeft tenminste geen boeken.

5. Laten wij voorop stellen dat er niets mis is met jeugdig elan in het parlement. Jong van geest is scherp van tong, en zo zien wij het graag. Maar een volwassen man die peinzend voor zich uit kijkt met twee kilo duplo aan zijn voeten? En dan is het nog een matige constructie ook.

4. Hoe zit dat met euthanasie, Alex? Vurig voorstander, maar ondertussen wel het hele oeuvre van Jan Wolkers huisvesten in je boekenkast. Als er één iemand is die in aanmerking had moeten komen voor zo’n vrolijk pilletje dan was het Jan wel. Direct na publicatie van Turks Fruit, als het aan ons lag.

3. Het BOEK van Schindlers list. Zelf vonden wij de film beter, en die is elk jaar gratis op teevee. Wat een dikdoenerij. Verbranden dat boek, en schnell een beetje.

2. Één trouwfoto en twee foto’s van zijn katten, die ook nog eens op een hogere plank staan. Verkeerde poes, verkeerde plank. Pikt u dat, mevrouw Pechtold?

1. Wie scheep gaat van Rascha Peper. Het bezit van een boek van Peper maakt per definitie een ongeschikte politicus. Net als het overigens een ongeschikte politieman, straatreiniger of experimentele danser maakt. Mark Rutte mag dan wel enthousiast campagne voeren op de Libelle Zomerweek, kereltje Pechtold is het echte wijf.

Archief